„Klubrádió
Reggeli gyors

Nem kellett az internetkutatás 

6/02/2019 15:36

| Szerző: Klubrádió

Alapvetően változtatja meg az internet, nem csak az emberek tudását, hanem társadalmi státuszát is. A médiafogyasztást pedig egyre gyakrabban a szerkesztőségi kínálat helyére benyomuló, és véleménybuborékot okozó tartalmak határozzák meg – mondta a Reggeli gyorsban Ropolyi László internetkutató.

2019. február 05. Reggeli gyors - részlet 19.02.05.
39:52
00:00

Az internet, mint szolgáltatás, infrastruktúra és technológia elemzése nem csak napjainkban divatos, hanem már a kezdetektől fogva foglalkoztatja a természet- és társadalomtudósok széles körét, erről Ropolyi László internetkutató beszélt a Reggeli Gyorsban.

A nyugalmazott egyetemi oktató hozzátette: bár sokan vizsgálják az internet egyes dimenzióinak lehetséges gyakorlati alkalmazásait, azonban a mögöttes tartalommal, magának az internet egészének működésének hátterével már jóval kevesebben foglalkoznak átfogóan. A szakember hozzátette: az internetfilozófia tudománya nem csak a világhálónak a gazdaságra, hanem a társadalom egészére vonatkozó hatásmechanizmusait is vizsgálja.

Túl elvontnak találták

Ropolyi László
 
Ropolyi László
 

Ropolyi László kérdésre válaszolva elmondta, két és fél éve szüntették meg az ELTE Természettudományi Karán korábban évekig működő Tudománytörténet és Tudományfilozófia Tanszékét, ahol számos más tudományterület mellett kollégáival az internet működését, és az emberi társadalomra gyakorolt hatásait kutatták. 

Az internetkutató lehetséges okként azt nevezte meg, hogy az egyetemi kar akkori vezetése elsősorban a különböző tudományterületek gyakorlati alkalmazhatóságát preferálta, az elvontabb, gyakran filozófiai hátterű vizsgálódásokat nem kívánták támogatni. 

Ropolyi László műsorvezetői kérdésre válaszolva hozzátette, bár a tanszék megszüntetésekor csak mérsékelt kiállást tapasztaltak a kollégák részéről, az egyes tudományterületek közötti szolidaritás szerinte nem gyengült, sőt az MTA-val és annak kutatóintézeteivel szembeni kormányzati nyomásgyakorlás erősítette azt.

Később dől el, mire lesz jó

A tudós a világháló kiépüléséről és fejlődéséről azt mondta, nem csak az egyes szolgáltatások, hanem az infrastruktúra egészére jellemző, hogy a végleges formáját gyakran nem az eredeti koncepció alapján, hanem a gyakorlati alkalmazás során nyeri el. Példaként hozta fel magának az internetnek a létrejöttét, melynek fejlesztését eredetileg katonai céllal kezdték el.

Hozzátette, bár számos bírálat éri az internet egyes szolgáltatásait és egészét is, azonban napjainkra a világháló lefedte a mindennapi élet legszélesebb területeit, a térképektől kezdve a közösségi médiumokon át a banki szolgáltatásokig és így tovább.

Alapvetően változtatja meg az emberek státuszát is

Ropolyi László egyetértett azzal a műsorvezetői felvetéssel, miszerint az internet egyik legjelentősebb hozadéka a demokratizálódás, mert földrajzi helytől, társadalmi és vagyoni helyzettől függetlenül bárki bármely információhoz hozzáférhet. A másik jelentős fejlemény, hogy a társadalom „benyomult” az internetre, ahol így megjelennek a való életet diskurzusai, vitái is.

A szakember elmondta, a világháló kiépülése és elterjedése alapvetően változtatta és változtatja meg a polgárok társadalmi státuszát, tudását és képességeit. Ez a bárki által elérhető információk mellett annak is betudható, hogy bármely felhasználó szabadon kifejtheti a véleményét.

Utóbbi következtében a sajtó helyzete és értékelése is megváltozott, a vélemények széleskörű közzétételének lehetősége megváltoztatta a korábban véleményvezér médiumok státuszát, és a szerkesztőségi kínálatot számos esetben a „véleménybuborékok” váltották fel.

Ropolyi László internetkutató a Reggeli gyors 2019. február 5-ei, keddi adásában nyilatkozott Dési Jánosnak. A műsor részletét a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg.