„Klubrádió
Reggeli gyors

Nem hallott oltási fejpénzről a Háziorvosok Online Szervezete

22/04/2021 10:48

| Szerző: Klubrádió

Megjelent több hírportálon, hogy a kormányhivataltól érkezett levél szerint pénzt adnának háziorvosoknak a kínai vakcina használatáért. Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének egyik alapítója azonban nem hallott Sinopharm-fejpénzről. Hangsúlyozta: mindegyik vakcina jó arra, hogy lehetőség szerint súlyos szövődmény vagy fatális kimenetel ne alakuljon ki. Beszélt arról is, hogy az online időpontfoglalás talán már a héten a teljes lakosság számára elérhetővé válik.

2021. április 22. Reggeli gyors - részlet 21.04.22. Békássy Szabolcs
08:36
00:00

Gőzerővel oltanának a következő tíz napban; tényleg fizetnek a háziorvosoknak a beadott kínai vakcinák után? – Békássy Szabolcsot, a Háziorvosok Online Szervezetének egyik alapítóját kérdeztük.

Egyszerűsödhet az ügymenet

Elmondta: nagy mennyiségű Sinopharm-vakcina érkezésére lehet számítani, egy része péntek környékén, a másik jövő hét közepe táján jön meg. Ez nagyjából egymillió adagot jelent, és körülbelül másfél millióan vannak még a regisztráltak között, akik oltásra várnak. Ezeket kell felhasználni tehát azok között, akik hajlandóan felvenni.

A háziorvosok tehermentesítése miatt javasolták az online időpontfoglalás bevezetését az oltásra, és ezt próbaképpen el is kezdték szerdán. Ha sikeres lesz, akkor reális esély van arra, hogy már a héten megnyíljon az internetes időpontfoglalás a teljes lakosság előtt. Ezzel nagy adminisztrációs terhet vehetnek le az orvosok válláról, nekik már csak a saját praxisukba tartozó betegek beoltásával kellene majd foglalkozniuk. Az egymillió vakcina felét a háziorvosokhoz, a másik felét az oltópontokra tervezik kiszállítani. Utóbbi helyszínekre lehet időpontot foglalni a tervek szerint, a háziorvosoknál maradó vakcinákról ők maguk rendelkeznek.

Már bőven a 60, de inkább már 50 év alattiak oltása tart, tehát aki úgy érzi, hogy kimaradt, és idősebb, krónikus beteg, akkor most már eljött az ideje, hogy felvegye a kapcsolatot a háziorvosával. Egy-egy esetben adminisztratív hiba is állhat a háttérben – tette hozzá.

Nem hallott Sinopharm-fejpénzről

Kedden több hírportál is arról írt, hogy a kormányhivatal levelet küldött a háziorvosoknak, amelyben a többi között az állt: a Sinopharm-vakcina használata esetén oltásonként díjazásban részesülnek. Az operatív törzs tagadta, hogy lenne ilyen díjazás, a kormányhivatal akkor nem válaszolt. Békássy Szabolcstól is megkérdeztük, hogy hallott-e erről, és azt mondta: nincs tudomása róla, hogy bizonyos vakcina használatáért fejpénz járna. Továbbra is az a kormányrendelet van érvényben, amely a hétvégi és munkaszüneti napokon végzett oltási tevékenységért ad bónuszt.

„Sok hír kelt szárnyra” a kínai vakcina hatékonyságával kapcsolatban, de a háziorvos kiemelte, hogy ennek a szállítása a legkönnyebb, akár ágyban fekvő betegekhez is el lehet juttatni és a lakásukon lehet beoltani őket. A háziorvosoknál is a hűtőkben hosszabb távon tárolható.

Szerinte egyébként május végére eljuthatunk addig, hogy válogatni lehessen az oltóanyagok között, de mindenkit arra biztat, hogy a következő több mint egy hónapban is próbálja meg beoltatni magát, fogadja el a felajánlott vakcinatípusok egyikét vagy másikát, hiszen addig is meg lehet fertőződni, ami súlyos szövődményekkel járhat.

Közölte: van hatékonyságbeli különbség a vakcinák között, de mindegyik jó arra, hogy lehetőség szerint a súlyos szövődményeket és a végzetes kimenetelt elkerülje az ember.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Krizsán Csaba

Reggeli gyors
2021. április 21., csütörtök 08:10
Műsorvezető: Para-Kovács Imre