„Klubrádió
Reggeli gyors

Nem csak vakcina kell a covid ellen

1/12/2020 12:27

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Nagyon jó, hogy védőoltást, oltásokat sikerült ilyen gyorsan kifejleszteni a koronavírus ellen, de ez önmagában nem elég. Célszerű bevetni a vírusterápia módszerét is.

2020. december 01. Reggeli gyors - részlet 20.12.01. Bakács Tibor
09:29
00:00

A vakcina megelőzésre való és nem gyógyításra. Egyfajta vírus ellen vethető be, viszont a covid nagyon könnyen változhat hasonlóan az influenzához. A következő változathoz újabb védőoltást kell majd kifejleszteni. Ugyanez a probléma a vírusgyógyszerekkel is, az egyedi fejlesztésű készítmények nem alkalmazhatók általánosan.

Szükség van egy kiegészítő eljárásra is, amit úgy hívnak, hogy vírusterápia. Ebben az esetben nem egy-két oltásról van szó, hanem hosszabb, tartós kezelésről. Bakács Tibor immunológus, az MTA doktora ismertette, hogy miféle terápiáról is van itt szó, amire pillanatnyilag képtelenek 3 millió eurót kapni. Nem mellékes, hogy Magyarországon magát az eljárást már kipróbálták a 90-es években nagy sikerrel, de aztán az egész elfelejtődött.

Megfigyelték, hogy bizonyos vírusok, elsősorban madárvírusok nem képesek megbetegíteni egy embert, de képesek a szervezetet a legerősebb immunválaszokra, interferon-válaszokra késztetni. Ezzel védettséget adva más olyan vírusokkal szemben, amelyek viszont már veszélyesek lennének az emberre. Egyszerűen fogalmazva egy ártalmatlan vírus segít védekezni az ártalmas ellen. Bakács Tibor elmondta, hogy másféle terápiával már próbálkoztak a koronavírus ellen, de sikertelenül. Szerinte az általa ismertetett megoldás nagy eséllyel lehet sikeres, már csak azért is, mert a covid rendkívül érzékeny az interferonra, tízezerszer érzékenyebb, mint a többi vírus általában.

Az egyik legnevesebb európai kórház, a Charité Berlin hajlandó lenne a klinikai 1-es fázisú kísérleteket elvégezni, gyártó is lenne a terápiában alkalmazható szer előállítására, csak épp 3 millió euró támogatást nem kapnak egyelőre sehonnan.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/kormany.hu/Árvai Károly.

Reggeli gyors
2020.12.01. 06:00
Műsorvezető: Dési János