„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Nem csak az a futó, aki 24 óráig bírja

2/08/2019 16:38

| Szerző: Klubrádió

A Suhanj! Alapítvány sérült embereknek segít sportolni, de az egyik alapító, Gusztos Péter az ultrafutásban is otthon van.

2019. augusztus 02. Reggeli gyors/Reggeli személy (2019. augusztus 02., péntek 09:00)
38:13
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Rózsa Péter

A futás életforma, az ultrafutás ezen belül is más. Alapvetően két része van, az egyik, hogy el kell jutni a rajttól a célig, amelyek különböző, de nem kis távolságra vannak egymástól. A másik, hogy van egy időtartam, mondjuk 6, 12, vagy 24 óra, és egy meghatározott pályán köröznek a versenyzők, vagy éppen oda-vissza futnak, a fordulók itt megviselik a lábat.

Gusztos Péternek a maratonfutásban kimondottan jó eredményei vannak, persze a rekordoktól még messze van egy kicsit. Járja a világot, különböző versenyeken indul, látja a különbségeket.  Az Amerikai Egyesült Államokban kultusza van a kocogásnak, rengetegen csinálják, éppen ezért egy maratonfutó óriási sztár. A világ más tájain is látható egy tendencia, tulajdonképpen Magyarországon is. Budapesten több tízezres versenyek vannak, egyre többen járnak ki szurkolni, elsősorban ismerősök, hozzátartozók, de sok a korlátozás.

A nagy zöldterületeken, mint a Margit-sziget, a Városliget, a Népliget, csak néhány versenyt engedélyeznek. Támogatóbb környezetet szeretne külföldi tapasztalatai alapján Gusztos Péter. Berlin egy részét  például képesek lezárni majdnem egész hétvégére egy verseny miatt. Nyilván nem minden hétvégén.

Az SZDSZ egykori politikusa mások sportolásával is foglalkozik. Azt mondja, túlsúlyosan, idősen, egy lábbal, vakon, kerekesszékben is lehet valamit csinálni, fejlődést elérni a mozgásban, sportolásban: és ez a lényeg. Nem csak az a futó, aki 24 órán át képes mindent beleadni! A Suhanj! Alapítvány, amelynek az egyik alapítója és elnöke, azt a célt tűzte ki, hogy együtt mozoghassanak sérültek és épek. Speciális akadálymentes edzőtermet hoztak létre és számos közös versenyt, eseményt szerveznek.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Reggeli gyors – Reggeli személy
2019.08.02. 09:00 
Műsorvezető: Pálinkás-Szűts Róbert