„Klubrádió

Nem árt digitális diétára fogni magunkat

24/11/2019 09:17

| Szerző: Galavits Patrik/Klubrádió

Kik hajlamosak arra leginkább, hogy céltalanul nyomkodják a telefonjukat, rengeteg időt veszítve ezzel? Mit tehetünk, ha zavar minket a képernyőbámulással eltöltött idő? A csütörtöki Y-ban a nomofóbia, és az ezt korlátozni képes digitális diéta volt a téma.

2019. november 21. Y - Galavits Patrik generációs műsora (2019. november 21., csütörtök 15:00)
46:09
00:00
Műsorvezetők: Galavits Patrik Szerkesztők: Árva Brigitta

Bernschütz Mária, a Generatika blog szerzője és a BME adjunktusa volt a műsor vendége, aki az utóbbi időben sokat foglalkozott a témával: nyáron kérdőívet készített, amiben az azt kitöltők megbecsülték, naponta nagyjából mennyi időt töltenek okostelefonjukra tapadva, zavara-e őket az ezzel töltött idő, és ha igen, mit tesznek azért, hogy kevesebbszer nézzenek a készülékükre.

Kissé rendhagyó módon ezúttal a vendég is kérdezte a műsorvezetőt: így derült ki, hogy Galavits Patrik a kérdőívre válaszolók azon 44 százalékához tartozik, akik közepesen erősnek érzik okostelefon-függőségüket.

 
Bernschütz Mária (facebook)
 
 

Bernschütz Mária szerint az egyik legnagyobb probléma a telefonfüggőséggel kapcsolatban, hogy a kommunikáció-elméletben még nem jelent meg az önkorlátozás fogalma. Egyelőre a telekommunikációs cégek is elsősorban azon vannak, hogy korlátlan hozzáférést biztosítsanak akár a telefonáláshoz, akár az internetezéshez. A kérdőívében egyébként nagyjából 22 százalék mondta, hogy naponta négy óránál is többet lóg a telefonján.

Az okostelefonos alkalmazások esetében „mi magunk leszünk a kapuőrök” – mondta a BME adjunktusa. Tehát régebben a médiafogyasztásunkat egyszerűen bekorlátozta a médiumok adásainak hosszúsága, mára azonban a közösségi médiában gyakorlatilag csak mi szabhatunk magunknak határt.

Szerinte egyébként a nomofóbia nemcsak a fiatalokat érinti. Bár a kérdőíve nem volt reprezentatív, de a magukat alacsony függőségi szintre becsülők között sokan voltak idősek.

Bernschütz Mária már dolgozik egy új, átfogóbb kérdőíven, ami reményei szerint reprezentatív, országos mintát adhat majd a telefonfüggőségről. Emellett az adás további részében beszélt arról is, szerinte a fogyasztóvédelmi elvárások hogyan változtatják a jövőben a telekommunikációs cégek ajánlatait és hogy meglátása szerint „válogat-e” a nomofóbia például vagyoni helyzet szerint.

Az adást meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva és Spotify-on, ide kattintva. Címlapi kép: Flickr.com

Y - Galavits Patrik generációs műsora
2019. november 21., csütörtök 15:00