„Klubrádió
Esti gyors

Nem a kórházi ágyak száma a lényeges

8/08/2020 00:04

| Szerző: Klubrádió/ K.K.

Mintegy 15 ezer kórházi ágy áll üresen ma is, miután a járványveszélyre hivatkozva sok beteget hazaküldtek tavasszal. Ésszerű döntés volt, vagy egy átalakítás előszele?

2020. augusztus 07. Esti gyors - részlet 20.08.07. Komáromi Zoltán
10:16
00:00

A nem túl szellemes mondás szerint egy dolog biztos most az egészségügyben, a bizonytalanság. Az intézményvezetők háromszor meggondolják, hogy mit tegyenek, mit tehetnek. A kormány ésszerűnek nem nevezhető döntéseiből kellene tájékozódniuk.

Például adott egy szépen kifestett, kiglancolt kórterem. Abban nem azért áll nyolcból négy ágy üresen, mert várják a koronavírus-járvány második hullámát, hanem azért, mert nincs orvos, nincs ápoló, nincs más, kapcsolódó munkát ellátó személyzet. Az intézményvezetők egy „racionálisabb” szintre állították át a működést – álltja Komáromi Zoltán háziorvos, a DK szakpolitikusa.

Hogy hol vannak a betegek? Ki tudja?

 

Az biztos, hogy az egészségügyi rendszer átalakítására ennél jobb helyzet nem adódott volna a politikusok számára, de érdemi lépés nem történt. A járóbeteg szakellátás képtelen visszafogadni a kórházi ápolásra nem szorulókat, vagy onnan kiszorítottakat. Mintegy 700 ezer embernek nincs háziorvosa, soha ennyi praxis nem volt betöltetlenül. A rehabilitációs helyek felét megszüntették, és itt nem csak a mozgásszervi rehabilitációról kell beszélni –bár az OORI főigazgatójának menesztése igazán nagy felháborodást váltott ki-, hanem például a szívinfarktus utáni ellátásról, vagy a pszichiátriai rehabilitációról is.

Komáromi Zoltán szerint most egy dolgot kellene tennie a kormánynak, illetve a minisztériumnak: hagyni az egészségügyet békében dolgozni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Ujvári Sándor.

Esti gyors
2020.08.07. 18:00
Műsorvezető: Selmeci János