„Klubrádió
Ötös - Bódy Gergővel

Nem a hátsó rész a legbiztonságosabb

9/07/2019 12:23

| Szerző: Klubrádió

Legendák és igazságok a repülésről. Vannak a gépnek biztonságosabb helyei? Mit ehetnek a pilóták? Gyorsabban hat-e az alkohol.

2019. július 09. Ötös - részlet 19.07.09. Kránitz Balázs
11:10
00:00

Hiába böngészi az ember a repülőgép-szerencsétlenségek leírásait, statisztikáit, nem lehet megmondani, hogy a gépnek melyik része a legbiztonságosabb, az eleje, a közepe, vagy a vége. A legnagyobb erőhatások ott lépnek föl, ahol a szárnyak csatlakoznak a törzshöz, de ez a biztonság szempontjából nem jelent semmit. Annyira különböznek egymástól a balesetek, hogy szinte minden esetben máshol sérülnek meg többen, vagy súlyosabban. Kránitz Balázs szakújságíró, az Aeropark Repülőmúzeum munkatársa elmondta, hogy korábban úgy tartották, a hátsó sorok a legbiztonságosabbak, de ez nem bizonyítható, mint ahogy az is csak legenda, hogy az első osztályon utazók nagyobb biztonságban lennének, mint a többiek. Egyébként sok légitársaságnál már nincs is külön kialakított első osztály, aki drágább jegyet vesz, az csak szolgáltatásból kap többet, illetve mást.

Az viszont nem legenda, hanem szigorú szabály, hogy a kapitány és a másodpilóta nem eheti a gépen ugyanazt az ételt. Ennek biztonsági oka van. Ha véletlenül valamelyik étel fertőzött lenne, ételmérgezést, rosszullétet okozna, akkor ne betegedjenek meg mindketten, legyen, aki a gépet vezetni tudja. Ami az utasok étkezését illeti, már amelyik légitársaságnál van ilyen szolgáltatás, több hosszú távú járatnál már meg lehet rendelni a menüt is, azaz ki lehet választani, hogy mit szeretnénk fogyasztani.

S végül az italról. Azzal repülőgépen különösen óvatosan kell bánni. A légnyomásváltozás ugyanis megerősíti az alkohol hatását, kevesebb is furcsa hatást válthat ki az emberben és gyorsabban. Ugyanez a helyzet a gyógyszerekkel is. Aki nyugtatót, vagy kedélyjavítót szed, lehetőleg ne emelje meg a szokásos adagot, sőt.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Ötös
2019.07.09. 10:00
Műsorvezető: Bódy Gergő