„Klubrádió
Reggeli gyors

Nekiment a pszichológusképzésnek is a kormánysajtó

15/09/2020 18:52

| Szerző: Klubrádió

A Pesti Srácok cikkében egy állítólagos egyetemi hallgató írását közölte, hogy bemutassa az egyik itthoni pszichológia alapképzés „ideológiai fertőzöttségét.”  A Klubrádió a cikkről egy nevét is vállaló pszichológust kérdezett. Szél Dávid szerint a tudományágban nincs jelentőségük ideológiai kérdéseknek.

2020. szeptember 15. Reggeli gyors-részlet/ Interjú, Szél Dávid 2020.09.15.
10:08
00:00

Balliberális világnézetű, a feketéket felmagasztaló és a melegség mellett érvelő tankönyvekből oktatják Magyarországon a pszichológusnak készülő egyetemistákat – többek közt erre panaszkodik a Pesti Srácok egyik írásában egy "ismeretlen pszichológus hallgató”, akinek levelét az internetes kormánypárti lap múlt héten közölte. 

Az ismeretlen szerző pszichológusképzést kritizáló írását a Magyar Nemzet is lehozta változtatás nélkül. (Csupán annyi korrekcióval, hogy ők a szövegben megemlített orosz elnök, Vlagyimir Putyin nevét a vonatkozó hazai szabályoknak megfelelően írták le.)

A PS szerint a pszichológia alapképzésben részt vevők „liberális ideológiai képzést kapnak”. A cikkben többek között olyan kijelentéseket olvashatunk, mint hogy a képzés során „folyamatosan elbizonytalanítják az egyszeri hallgatót abban a meggyőződésében, hogy mégiscsak a heteroszexualitás szolgálja leginkább egy adott faj fennmaradását.” Komoly kifogásként hozta fel a szerző azt is, hogy az Egyesült Államokban fennálló fehér és afroamerikai ellentéteket párhuzamba állítják a magyarországi fehérek és romák ellentétével. Mindezek után az ideológiamentes oktatást hiányolja a képzésből.

Forrás: Pixabay

A cikkben pedig végső konzekvenciaként azt vonta le a szerző, hogy „nem könnyű ma jobboldaliként egyetemistának lenni.” Illetve felteszi azt a kérdést is, hogy vajon az lenne-e a megoldás, ha a jobboldali hallgatók is követnék az SZFE-s tiltakozók példáját és kordon alá vonnák az egyetemet.

Erről a cikkről kérdezte Pálinkás Szüts Róbert műsorvezető Szél Dávid szakpszichológust a Reggeli gyorsban. „A pszichológusnak pont az a lényege, hogy van valamiféle világképe, de annak nem kell megjelennie, és nem is jelenik meg a pszichoterápiás tanácsadói térben … Épp ez a lényege a pszichológiának, hogy nincs jelentőségük ideológiai kérdéseknek”– mondta a cikk kapcsán Szél Dávid, aki azt is megjegyezte, hogy a kifogásolt elemek, a szociálpszichológia alá tartoznak, ami csak egy szegmense a teljes képzésnek.

Ilyenformán a pszichológia képzést kritizáló állítólagos hallgatói levél közlését értelmezhetjük egy, a tudomány képviselői ellen irányuló támadás első, de semmiképpen sem precíz mozzanatának is, bár Szél Dávid reméli, hogy nem erről van szó.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/ Interjú Szél Dáviddal
2020. szeptember 15., kedd 08.45
riporter: Pálinkás Szüts Róbert