„Klubrádió
Reggeli gyors

Nehéz lesz az „orbántalanítás”

23/07/2021 07:18

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

A magyar politika hasonló helyzetben van Magyarországon, mint az Egyesült Államokban és Izraelben, ahol Donald Trump, illetve Benjamin Netanjahu ellenfeleinek szintén félre kellett tenniük ellentéteiket, írja egy amerikai lap, amely hozzáteszi, hogy az ilyen koalíciók nagyon törékenyek. Egy német kiadó az LMBTQ-témában kiadott könyvében magyar nyelvű részeket rakott, ezzel reagálva a magyarországi helyzetre.

Számos német nyelvű lap, így a nagy példányszámú Die Welt is átvette a dpa hírügynökség beszámolóját, miszerint a hamburgi Migo kiadó magyar fordításban online ingyenesen közzétett több fejezetet a „Mi is az LGBTIQ?” című könyvből, amely alcíme szerint a gender és a sokszínűség világában kalauzolja az olvasót. Az eredeti német könyv a minap jelent meg a boltokban.

Az Oetinger kiadócsoport a bejelentés szerint a magyar szövegrészek közzétételével kívánt reagálni arra a Magyarországon nemrég elfogadott törvényre, amely betiltja az olyan könyveket és filmeket, amelyekben a heterótól eltérő szexualitást mutatnak be. Thilo Schmid, a kiadócsoport vezetője azt mondta: nem maradnak közömbösek, ha kisebbségeket érintő diszkriminációt tapasztalnak egy európai országban. Ezzel a törvénnyel szerinte átléptek egy határt, és most ők a digitális lehetőségeik révén átlépik az államhatárokat, valamint reményeik szerint a fejekben húzódó határokat is.

A The Atlantic című amerikai magazin Magyarországról szóló július 7.-i cikkének a címében azt állítja, hogy Orbán legyőzése nehéz lesz, ám ennél is nehezebbnek ígérkezik a magyarországi demokrácia hanyatlásának a megállítása. A szerző, Yasmeen Serhan a szokásos napi politikai helyzetképleírásoknál sokkal mélyebben mutatja be a magyar állapotokat.

A cikk két állítással indít. Karácsony Gergely a 2019-es főpolgármesteri választáson aratott győzelme után kijelentette, hogy sikerült szétzúzni a Fidesz legyőzhetetlenségének a mítoszát. Krekó Péter, a Political Capital intézet vezetője pedig most azt mondja, közeledünk ahhoz a ponthoz, ahonnan már nincs visszatérés, amelyen túl gyakorlatilag lehetetlenné válik a kormány választás útján történő leváltása.

Karácsony is elismeri a The Atlantic újságírójának nyilatkozva, hogy talán a jövő tavaszi választások jelentik az utolsó esélyt. A választások megnyerése azonban még csak a csata első felét jelenti, hiszen még ha kormányt is tud alakítani az egyesült ellenzék, akkor is gyötrelmes feladatok várnak rá, miközben az intézményeket aláásták, a médiát rövid pórázra fogták, a forrásokat pedig Orbán és szövetségesei aknázzák ki - teszi hozzá a szerző.

Orbán Viktor Belgrádban
 
Orbán Viktor
 
Belgrád, 2021. július 8. Orbán Viktor miniszterelnök az Aleksandar Vucic szerb elnökkel tartott belgrádi sajtótájékoztatón 2021. július 8-án. MTI/Máthé Zoltán
Fotó: Máthé Zoltán
 

 

Megfogalmazása szerint a hatalomátvételnél csaknem teljesen biztosan keményebb dió lesz Magyarország „orbántalanítása” - angol eredetiben: „de-Orbánization”. Karácsony arra is emlékeztette Yasmeen Serhant, hogy a 2010 előtti rendszer nem volt képes megakadályozni Magyarországon az autoriter fordulatot, ezért nem ahhoz a rendszerhez akarnak visszatérni, hanem újat akarnak teremteni.

A The Atlantic cikke párhuzamot von az Egyesült Államokkal és Izraellel, ahol Donald Trump, illetve Benjamin Netanjahu ellenfeleinek átmenetileg szintén félre kellett tenniük ellentéteiket, de az ilyen koalíciók nagyon törékenyek. Ha a magyar ellenzéknek nem csupán győznie sikerül, hanem fel is tudja számolni Orbán örökségét, azzal tanulságos példát mutathat más rügyező autokráciák ellenzéki mozgalmainak is - írja az amerikai magazin.

Karácsony Gergelyről a szerző megírja, hogy széles körben őt tekintik az ellenzéki előválasztási folyamat fő esélyesének. Számos értelemben pontosan az ellentéte Orbán Viktornak: a globális szélsőjobboldal helyett a zöld baloldalhoz tartozik, a vidékre támaszkodó kormányfővel ellentétben a kozmopolita értelmiséghez sorolják.

Az ellenségekre - így a muszlim migránsokra, az LMBT-emberekre, Soros Györgyre, Brüsszelre - egymás után rámutató illiberális erős emberrel szemben Karácsonyt a konszenzusépítés jellemzi. Az ellenzék azon nem tud változtatni, hogy a Fidesz ellenőrzi az étert, magánál tartja az államkassza kulcsát, valamint kedvére módosíthatja a választókerületi határokat, illetve kiterjesztheti a szomszédos országokban élő, többségében a Fideszre szavazó magyarok százezreinek választói jogát - állapítja meg a The Atlantic, és hozzáteszi: a jelek nem arra utalnak, hogy ez a választás tisztességes lesz, de még az is vitatható, hogy szabadnak lehet-e majd minősíteni.

A cikk az esetleges választási győzelem után azt nevezi a következő nagy nehézségnek, hogy kellően széles koalíciót kell tudni alakítani, mert - mint arról Krekó beszélt az amerikai riporternek - szupertöbbség hiányában az ellenzék nem tudja leváltani a köztestületekbe kinevezett fideszeseket. Karácsony ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy Orbán parlamenti kétharmados többsége mögött nincs valódi társadalmi legitimáció, és ha a szupertöbbség megszűnik, akkor Orbán befolyásának a struktúrája szerinte dominóként ledől.

Michael Ignatieff, a Budapestről elűzött CEU elnöke a The Atlantic munkatársával beszélgetve úgy vélekedett: az, hogy Orbán eurómilliárdokat utal át a közvagyonból a szövetségesei által ellenőrzött alapítványokba, korántsem annak a jele, hogy biztos a választási győzelemben, hanem inkább annak, hogy védeni igyekszik magát a fordulattól.