„Klubrádió
Belső közlés

Nedeczki Edit: Huszadik századi történet

24/05/2020 14:22

| Szerző: Pályi Márk / Klubrádió

A költészet napjától a karanténidőszak legvégéig a Klubrádió honlapján minden nap közzéteszünk egy verses vagy prózai felolvasást Belső közlés című irodalmi műsorunk felvételei közül, hogy az otthon maradást ezzel is tartalmasabbá, könnyebben elviselhetővé tegyük. Vasárnaponként általában egy hosszabb szöveget osztunk meg a hallgatóinkkal. Ma Nedeczki Edit Huszadik századi történet című önéletrajzi szinopszisának részleteit hallgathatják meg húsz percben, Lakos Fanni színművésznő előadásában.

2020. május 24. Belső közlés / Nedeczki Edit: Huszadik századi történet (20.05.24.)
18:50
00:00

Nedeczki Edit nevét a legtöbben talán a hetvenes-nyolcvanas-kilencvenes években angol nyelvből szinkronizált filmek és rajzfilmek végefőcíme alatt hallhatták, mint a mű magyar szövegének megalkotóját, az akkori gyerekeknek a Gumimacik vagy a Denver, az utolsó dinoszaurusz című mesékből lehet ismerős. Az 1933-ban született dramaturg azonban ennél sokkal gazdagabb, izgalmasabb, titokzatosabb és egyben szomorúbb élettörténetet mondhatott magáénak. Miután 1956-ban elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, évtizedekig a filmes szinkronban dolgozott, önéletrajzi szinopszisát pedig immár nyugdíjasként, a  Klubrádió és a Belső közlés törzshallgatójaként küldte el nekünk.

A dramaturgmesterség alapos gyakorlatát tükröző, kiváló érzékkel összeállított, különleges műfajú szövegében ugyanakkor életének kezdeti éveiről is vall. Szegénységben töltött, feszültséggel teli hányatott gyerekkoráról, nagyszüleihez és kishúgához fűződő meghitt viszonyáról, valamint a zsidóüldözésről, amelynek nyomán édesapjával ketten maradtak egyedül életben a családból. Nedeczki Edit a Belső közlés tavalyi rendhagyó adásában a felolvasást követően életének néhány másik epizódjáról is mesélt – például a felszabadulás után fizikai munka végzése mellett megszerzett érettségijéről –, amelyről itt olvashatnak részletesebben is.

A szinopszis részleteit a fenti lejátszás gombra kattintva hallgathatják meg.

Címlapi kép: Fortepan.hu/adományozó: Lili Jacob; lejátszó melletti kép:Fortepan.hu/adományozó: Lissák Tivadar