„Klubrádió
A világ urai

Ne temessük a liberalizmust

4/03/2019 14:34

| Szerző: Klubrádió

Bár sokan próbálták megszüntetni, valami mással helyettesíteni, de eddig nem sikerült. Valószínűleg most sem fog.

2019. március 01. A világ urai (2019. március 1., péntek 19:00)
49:50
00:00
Műsorvezetők: Szénási Sándor

Majdnem 250 éve létezik, voltak nehéz időszakai, a mostani ellenségeinél komolyabb emberek is próbálták már legyűrni, de mindent túlélt a liberalizmus. Tóth Csaba, a Republikon Intézet egyik alapítója bizakodó az eszme jövőjét illetően, még akkor is ha most defenzívában, visszaszorulóban van a liberalizmus. Azért az Európai Unió 28 tagállamából 8-nak liberális vezetője van.

Ennek az irányzatnak a követői a szabadságjogokban hisznek, és abban, hogy az ember eredendően jó, ésszerűen gondolkodik. Kialakulása Angliához köthető, az erős polgárság, az erős középosztály megléte tette lehetővé. Gazdasági gyökerei vannak, de abban ma már kevesen hisznek, hogy a szabad piac megold mindent. A józan gondolkodású liberálisok belátják, hogy szükség van egy államra is, amelynek megvan a maga szerepe.

A liberalizmus nem azonos a demokráciával, de olyan, hogy nem liberális demokrácia, nem létezik. Miért szorul mégis vissza? Tóth Csaba elismeri, hogy van egy erős populista kihívás, és kétségtelen az is, hogy vannak olyan új pártok, eszmék, amelyekkel a liberálisok még nem bírnak, nem találják a válaszokat, de ez egyáltalán nem jelenti a a liberalizmus végét.

Szénási Sándor műsorát a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.