„Klubrádió
Vállalkozók Klubja

Ne szálljunk el a törlesztési moratóriumtól

7/04/2020 14:35

| Szerző: Klubrádió

Igaz, hogy az év végéig nem kell törleszteni a hiteleket, de addig is kommunikálni kell a bankkal, a szabályokat be kell tartani. Ne a moratórium végén lepődjünk meg.

2020. április 06. Vállalkozók klubja - részlet 20.04.06. Ferenczy Balázs
11:07
00:00

A kormányrendelet értelmében most az az alapszabály, hogy sem a magánszemélyeknek, sem a vállalkozásoknak nem kell fizetniük a törlesztőrészleteket a hiteleik után. A moratórium ideje alatt sem szabad azonban elhanyagolnunk a pénzügyeinket – figyelmeztet a Kapolyi Ügyvédi Iroda ügyvédje, Ferenczy Balázs.

A cél az, megőrizzük a fizetőképességünket, és felmérjük, hogy mi várható a válság után. Ez különösen a vállalkozókra igaz, akiknek érdemes átgondolniuk, hogy az üzleti partnereiknek milyen esélyeik lehetnek, az ő beszállítóik mire számíthatnak. Tehát nem szabad elveszíteni a fonalat. Érdemes folyamatosan konzultálni a hitelező bankkal is az aktuális helyzetről, lehetőségekről. Nehogy az legyen a vége, hogy a bank egyszer csak felbontja a hitelszerződést.

 
 Forrás: leo2014/Pixabay
 

 

A magánszemélyeknek is azt javasolja Ferenczy Balázs, hogy gondolják át a helyzetüket. Dönthetnek úgy, hogy nem élnek a moratóriummal. Hiszen ha az év végéig nem törlesztenek, a kamat felgyűlik. Változatlan futamidővel számolva ez a későbbikre kamatnövekedést jelent, becslések szerint 4 százalékot. Amennyiben tehát ebben az évben is fizetni akarják a részleteket, akkor azt jelezniük kell banknak, mert ha nem teszik, azok automatikusan a kormányrendelet szerint járnak el. Érdemes a tájékozódással kezdeni, a pénzintézetek a honlapjaikon elég pontos információkat közölnek, ezekkel már el lehet indulni. Fontos azt is tudni, hogy egy ilyen döntés nem feltétlenül végleges. Ha most még tud valaki törleszteni, de pár hónap múlva megszorul, akkor ismét élhet a moratóriummal, ha a bankjával ezt is előre tisztázza.

A műsor részletét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Vállalkozók klubja
2020.04.07. 14:30
Műsorvezető: Kárpáti Iván