„Klubrádió
Ötös - Para-Kovács Imrével

Ne fektessen kriptovalutába!

2/09/2019 13:43

| Szerző: Klubrádió

Bár nagyon vonzónak tűnhet mondjuk a bitcoin, de a megtakarított pénzünket ebben tartani rendkívül kockázatos.

2019. szeptember 02. Ötös - részlet 19.09.02. Csabai Csaba
57:22
00:00

Tíz éve jelent meg a bitcoin, akkor 1 centet ért, most körülbelül 10.000 dollárt. Ennek ellenére a kriptopénzekkel foglalkozó szakértő azt mondja, ne ilyesmibe fektessünk, s ne a bitcoin gyűjtögetésével készüljünk nyugdíjas korunkra.

A számlapénz, vagy hitelpénz 20-30 évvel ezelőtt kezdett ismertté válni nálunk is, meg tudtuk érteni, hogy a mögött nincs valódi pénz. A nemzeti valuták mögötti aranyfedezet jelentősége még hamarabb elveszett, az USA-ban például a vietnami háború idején. Nyomtatni ugyan lehetne bármennyit, de az magával hozná az inflációt. A forgalomban lévő valódi, kézzel is megfogható pénz csupán a forgalom 6-7 százalékát teszi ki.

Virtuális, digitális pénz, illetve pénzhelyettesítő eszköz létrehozását régóta tervezték. Ennek az a lényege, hogy nem egy nemzetállam gazdasága áll mögötte, hanem a bizalom. Egy új gazdaság szerveződik köré, és olyan forgalmat, cirkulációt generál, amely lehetővé teszi a folyamatos erősödését. Nincs egy központ, amelyben eldöntenék, hogy most már sok van belőle a piacon, vagy éppen kevés, hogy csináljanak-e helyette valami mást.

A krtiptovaluták tankönyvi definíciója talán az lehetne, hogy egy nemzetállamoktól függetlenül kibocsátott pénzhelyettesítő eszköz, amit senki sem felügyel. Olyan algoritmusok működtetik, amelyeket csak konszenzussal lehet megváltoztatni. Az értékét a piac határozza meg. Leginkább egy nagyon kockázatos részvényhez lehetne hasonlítani, ezért is figyelmeztet a szakértő, hogy ne kriptovalutába fektessük a pénzünket.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Ötös
2019.09.02. 10:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre.