„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

"Kizárt, hogy Orbán és Pintér ne tudott volna már rég a Völner-ügyről"

25/01/2022 23:15

| Szerző: Klubrádió

Jóval a botrány kirobbanása előtt értesülnie kellett a miniszterelnöknek és a belügyminiszternek, ráadásul kiemelt ügyként a Völner Pál államtitkár elleni nyomozásról – mondta Katrein Ferenc, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatója. Arról is beszélt, szerinte miért nem lehetett elsikálni az ügyet, és hogy miért komoly gond, amikor a politika rátelepszik a titkosszolgálatokra.

2022. január 25. Reggeli személy-részlet / Katrein Ferenc 2. rész - 2022.01.25.
18:59
00:00

Megdöbbentőnek tartja, hogy bukása előtt az Igazságügyi Minisztérium államtitkára, miniszterhelyettese, Völner Pál, aki maga is adhatott engedélyeket megfigyelésekre, mennyire nem gondolta, hogy őt is lehallgathatják, és milyen nyíltan beszélt telefonon bizalmas információiról – Katrein Ferenc, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt műveleti igazgatója. Ráadásul az engedélyező személyek, akik a megfigyelésekre rábólinthatnak, nemzetbiztonsági védelem alatt kell, hogy álljanak, vagyis ha a védelmükben és a tudtukkal is, de bizonyos értelemben őket is megfigyelik. Ezért Katrein Ferenc számára – mint mondta – Völner esete megmagyarázhatatlan.

Talán az idővel kialakuló túlzott magabiztosság, sérthetetlenségérzés tehette óvatlanná a politikust – mondta a volt titkosszolga, aki azt is kijelentette, nem tudja elképzelni, hogy az államtitkárról szerzett információkról ne tudtak volna magasabb rangú politikusok, a belügyminiszter, és a miniszterelnök már jóval a botrány tavaly decemberi kirobbanása előtt, ráadásul kiemelt ügyként. Megjegyezte, a Völner ellen nyomozó Nemzeti Védelmi Szolgálat a Belügyminisztérium alá tartozik.

 
Katrein Ferenc Forrás: Klubrádió
 

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) 2021 decemberében azt közölte, a vádhatóság már szeptember 16. óta folytat nyomozást. Azt megelőzően – tehát a nyár folyamán is – a Nemzeti Védelmi Szolgálat végzett felderítést, amely nyomán ősszel a KNYF nyomozni kezdett.

Arra a riporteri felvetésre, hogy a hatalom vajon miért nem próbálták elkenni Völner ügyét, miért nem tetették be az államtitkár aktáit a titkosszolgákkal, ügyészekkel a fiókba, Katrein Ferenc azt mondta, ezek a személyek sem tehetnek be mindent a fiókba, ebben az esetben azért sem, mert nagyon kötött menetű eljárásról van sző, mindennek van határideje, felelőse, nyoma, belső kontrollja, és mert lehet, hogy valaki egyszer számonkéri rajtuk a félbemaradt nyomozást. Nem olyan egyszerű tehát ügyeket elsikálni, főleg ha már előrehaladott szakaszba kerülnek, amikor már nagyon sok a felgyülemlett információ. Nagyon nehezen mondhatná tehát egy vezető, hogy állítsanak le egy ilyen eljárást, ezzel ugyanis viszonylag könnyen azonosítható bűncselekményt követne el.

Orbán és Völner
 
Orbán Viktor és Völner Pál
 

Abban az esetben pedig, ha egy magas poszton lévő titkosszolgát presszionálna egy vezető politikus ügyek leállítására, akkor az lenne a jó, ha a titkosszolga tudna nemet mondani. Ez persze vékony jég, mondta, de a helyes cél szerinte az, hogy a szolgálatoktól távol maradjon a napi politika, már csak azért is, mert ha túlságos nyomást gyakorol a szervezetre, akkor az a megrendelő szája íze szerint fogja becsomagolni az eredményeket, ami pedig félrevisz. A politika a túlzott beavatkozással végül saját magát veri át, nem jut kellően korrekt, tiszta információkhoz.

Ráadásul a kellő távolság megtartásával meg lehetne spórolni egy csomó botrányt, balhét is, ami azért Katrein Ferenc szerint az elmúlt időszakban jellemző volt a szolgálatokra Ne vigye el például az új főigazgatót az elődjét vezetőszáron. Jó lenne tehát, ha a szolgálatok nyugodtabban tudnának dolgozni – mondta Katrein Ferenc, aki azt is hozzátette, tudja, hogy ez utópia.

Katrein Ferenc 2000-től 2013-ig dolgozott a Nemzetbiztonsági Hivatalban, 2010 utáni nevén az Alkotmányvédelmi Hivatalban (AH). Az extrémizmussal foglalkozott, azon belül is a szélsőjobboldallal és a nemzetközi terrorral, valamint kémelhárítással. Műveleti igazgató volt a legmagasabb beosztása, később a főigazgató vezető főtanácsadója lett.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli személy/Interjú Katrein Ferenccel 2.rész
2022. január 25., kedd 09.30
riporter: Dési János

 

 


Alább pedig a Katrein Ferenccel készített teljes interjút is meghallgathatja, amelynek első felében a magyar titkosszolgálatok ukrajnai és oroszországi információszerzéséről is beszél.

2022. január 25. Reggeli gyors/Reggeli személy (2022. január 25., kedd 09:00): Katrein Ferenc
50:46
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Bálint Judit, Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bálint Judit, Herskovits Eszter