„Klubrádió
Esti gyors

Navracsics és Szijjártó: jó zsaru, rossz zsaru

13/05/2022 19:26

| Szerző: Klubrádió/szg

Összeállt az új kormány, a szakértők nem jósolnak könnyű időszakot Magyarországnak, ezért indokolt, hogy a kormány a gazdaságra helyezi a hangsúlyt – mondta Virág Andrea, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója. Visszatér Navracsics Tibor, aki Szijjártó Péterrel együtt szerinte egyfajta "jó zsaru-rossz zsaru felállásban" működik majd, utóbbi hozza a Nyugatot kritizáló, elsősorban a belpolitikának szánt stílust, előbbi pedig a konszolidáltabb hangnemet.

2022. május 13. Esti gyors / részlet, Virág Andrea (22.05.13.)
08:02
00:00

Összeállt az új kormány, erről kérdeztük Virág Andreát, a Republikon Intézet stratégiai igazgatóját az Esti gyorsban. Szóba került, hogy miért nincs külön egészségügyi, oktatási vagy akár környezetvédelmi minisztérium. 

Azt mondta, már az előző kormányok alatt is egyértelmű volt, hogy minisztériumi szinten nem szeretnék kiemelni ezeket a területeket. Ezzel a struktúrával és tárcaelosztással nagyon jól látszik, hogy milyen prioritásai vannak az ötödik Orbán-kormánynak: több minisztérium is van, amely gazdasági területtel foglalkozik. A miniszterelnök elmúlt hónapokban elhangzott nyilatkozatai is alátámasztják, hogy a kormány elsődlegesen erre a területre szeretne koncentrálni. Az oktatás és az egészségügy évek óta mostohán kezelt ágazat, és úgy tűnik, hogy a covid-válság csillapodásával sem akarnak ezen változtatni.

Voltak már korábban is szimbolikus pozíciók – akkor tárca nélküli minisztereknél –, mint a családügyi vagy a paksi bővítésért minisztérium, ezek kifejezték a kormány prioritásait. Most ez egyértelműen a gazdaság, rendkívül kényes helyzetben van az európai és a világgazdaság (benne a miénk is), a szakértők nem jósolnak könnyű időszakot Magyarországnak, így indokolt, hogy a kormány ezt helyezi fókuszba.

Kiemelte: ehhez kapcsolódik a kormány összeállításának egyik legnagyobb érdekessége, Navracsics Tibor visszatérése, mert ő az „európai uniós pénzek szerzéséért felel”, amelyek elengedhetetlenül szükségesek a gazdasági túléléshez. Az ő kinevezése fontos gesztus az EU felé, a jövőbeni kapcsolatokban sokat számíthat, hogy a kormánynak van olyan képviselője, akit az EU sokkal elfogad, mint mondjuk Szijjártó Pétert (vagy más kormánypártagot), jártas ezekben a körökben és konszolidáltabb szereplőnek számít a Fidesz-KDNP-s politikusok közül.

Szijjártó Péter felé megvan a bizalom, de ez kicsit ilyen „jó zsaru-rossz zsaru felállás lehet”, az Orbán-kormánytól eddig megszokott, nyugati világot kritizáló stílust Szijjártó, a kifelé kommunikációt, a konszolidáltabb hangnemet Navracsics hozhatja. Előbbi politikus kijelentéseinek inkább belpolitikai vonatkozásai vannak – tette hozzá.

Lázár János visszatért, Rogán Antal erősödött a polgári titkosszolgálatokkal. Virág Andrea megyjegyezte: Rogán és Lázár viszonyáról lehet tudni, hogy olyan, amilyen, szerinte Orbánnak megvan a fejében, hogy melyiküktől mit vár el. Az eddigi Orbán-kormányok centralizáltan működtek, ettől se várhatunk mást, és amíg a miniszterelnök át tudja vinni az akaratát, addig nem kell változásra számítani.

Sok típusú miniszter maradt a kormányban, vannak régi motorosok, megerősödő emberek, meglepetés-visszatérők – tette hozzá az elemző.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI

Esti gyors
2022. május 13., péntek 18:15
Műsorvezető: Selmeci János