„Klubrádió
Megbeszéljük...

Náray-Szabó: Nyugalom!

3/07/2019 17:29

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió

Akit nem szeretnek, abból nehéz igazgatót csinálni. Hogyan áll neki a kormány az akadémiai kutatóhálózat átszervezésének?

2019. július 03. Megbeszéljük - részlet 19.07.03. Náray-Szabó Gábor
13:31
00:00

Az lenne most most mindenki érdeke, hogy megnyugodjanak a kedélyek, és az új keretek között valósuljanak meg a deklarált célok – véli Náray-Szabó Gábor, a Professzorok Batthyány Körének alelnöke, akit az új akadémiai törvényről kérdeztünk. A vegyészprofesszor szerint szisztematikus, kitartó munkára van szükség, és olyan vezetőkre, akik bírják a kutatók bizalmát is. Mert akit nem szeretnek, abból nehéz igazgatót csinálni.

Utoljára 30 éve tárgyalta a parlament a kutatóhálózat ügyét, akkor az intézetek féltették az önállóságukat, nem akartak az MTA alá tartozni. Mégis úgy lett. A fenntartónak, a finanszírozónak döntési joga van – hangsúlyozta a professzor.

Véleménye szerint egy életpálya modellt kellene kidolgozni a kutatók számára, mint ahogy az egyetemi oktatók számára is. A kutatóknak nagyobb szerepet kellene vállalniuk az egyetemi képzésben, akár gyakorlatokat, laboratóriumi munkát vezetni, és egyénileg foglalkozni a diákokkal. Ezt a tevékenységet külön lehetne honorálni, hogy ne kényszer legyen, hanem lehetőség. Ezzel párhuzamosan a tényleg világszínvonalú kutatóknak, a kiemelkedően sikereseknek meg kell adni a lehetőséget a szabad kutatásra, és ahhoz meg kell szerezni a szükséges pénzt is.

Miután egy éve folyik a vita, zajlanak a tiltakozások, az akadémiai közgyűlés egyértelműen elutasította a tervezett, s immár törvénybe foglalt átalakítást, nagy kérdés, hogy a kutatók bizalmát vissza lehet-e szerezni. Náray-Szabó Gábor azt mondta, hogy igen, konszolidálni kell a helyzetet, amire a kormány által kilátásba helyezett többletforrások jó esélyt adnak.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI, Mohai Balázs.

Megbeszéljük
2019.07.03. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György