„Klubrádió
Világtalálkozó

Nálunk találkozott KAP, aki majdnem pap lett, és Miklósa Erika, aki majdnem atléta

19/01/2020 11:38

| Szerző: Klubrádió

Valaha lelkésznek készült, de immár 16 éve humorral "térít" Kovács András Péter. Miklósa Erika is más területről indult, de sportpályáját egy sérülés törte ketté. Viszont kiváló sprinter maradt: Kiskunhalastól New Yorkig repítette őt a nagy szerep. Az Éj Királynőjét 500-szor énekelte idehaza és a nagyvilágban. Ők ketten egy meglehetősen derűs órával ajándékozták meg hallgatóinkat a szombat délutáni Világtalálkozóban. 

2020. január 18. Világtalálkozó (2020. január 18., szombat 12:00): Miklósa Erika és Kovács András Péter
53:30
00:00
Műsorvezetők: Kadarkai Endre Szerkesztők: Warholik Zoltán

Ki gondolta volna Kovács András Péterről, a sikeres stand-upos humoristáról, hogy kamaszkorában csendes, elmélyülő típus volt. Otthoni birodalmát pánikszobának nevezte, ahova el lehetett vonulni, ha éppen otthon feszültség volt, vagy amikor édesapja ismét a pohár után nyúlt. Csendben írta a maga kis novelláit, s közben gyakran eljárt misékre is. Már igen korán megérintette őt a spiritualitás. Ahogy szombati Világtalálkozónkban megfogalmazta: „A gimiben olyan több nyelven beszélő, 2-3 diplomás fiatal szerzetesek vettek körül bennünket, akik hatalmas tudással és lángoló, átragadó hittel rendelkeztek. Nagyon jó fejek és lazák voltak. Ez olyan példa volt nekem, hogy ha ezt lehet így is csinálni, akkor ezt én is el tudom képzelni magamnak. Ez 15 éves koromban volt. Utána viszont kicsit jobban beleláttam az egyház mechanizmusaiba, ami sajnos lángoló kamaszként kiábrándított. Másrészt jött a női nem 16-17 éves koromra, ami végleg eldöntötte a jövőmet és úgy gondoltam, hogy a családapai hivatás is van olyan nehéz, mint a szerzetesi. Barsi Balázs ciszter atya említette egyszer, hogy csak az lehet jó szerzetes, aki jó családapa is lenne, mert mindenképpen atyának kell lenned.”

Ezt az intelmet mindenképp teljesítette Kovács András Péter – vagy ahogy a szakma és a közönség szólítja: KAP. Ma már háromgyermekes családapa. Otthonról is bőven merít estjeiben, no és feleségét is gyakran megemlíti, akit a közönség soraiból választott! Ő – mint Columbo felesége – mindig csak említve van az esteken. Óvják-féltik magánéletüket, épp ezért a bulvármédiában ne is keressük róluk a nagy színes beszámolókat.

Hivatása amúgy is tele van meglepőbbnél meglepőbb fordulatokkal. Humorista társaival járja az országot és a világot, s gyakran igen meghökkentő szituációkba keveredik. Sok improvizációra készteti nem egy fellépése, a helyszínekből és a körülményekből adódóan. Lépett már fel repülőgépen, ami éppen Lappföld felé tartott, és pont az étkezés és kávé után került sorra. Jobb híján mindenki rajta keresztül mászkált a WC-re. „Talán furcsa ez, de én még szeretem is az ilyen fura történéseket.”

 
Kovács András Péter és Miklósa Erika a Világtalálkozóban
Klubrádió
 


Akár még Miklósa Erikával is összefuthatott volna valamely interkontinentális repülőúton. Hiszen világjáró operadívánk sokszorosan körberepülte a Földet. Óriási út vezette őt Kiskunhalastól New Yorkig és a világ vezető operaházaiig. Álmában sem gondolta volna tinédzserkorában, hogy az ígéretesnek indult sportkarriert váratlanul kettétöri egy sérülés. De a sors mindig dob neki ajándékokat. Hogy időben egy nagyot ugorjunk, sérülésnek köszönheti mostani férjét is, akivel 10 éve egy hidegkamrában találkozott, mínusz 110 fokon! Ismét egy sérülést kezelendő – és épp a New York maratonra készülve – ült egy kamrában a későbbi jövendőbelijével. Csak a szemük volt kitakarva, de olyan intenzív beszélgetés indult el közöttük, hogy Erika hazatérve, még aznap este kibontott egy üveg bort, és azonnal szakított akkori kedvesével. Párjával azóta is harmóniában élnek, s ennek fontos alkotóeleme Bíborka (Bibi), Erikáék örökbe fogadott kislánya, aki már 4 és fél éves, és szakasztott mása Erikának: temperamentumban, habitusban, lendületben. Akár ugyanolyan sprinter lehet belőle is. Mert Erika a hosszútávfutó magányosságával vette az akadályokat: a pályamódosítást, aztán ahogy 19 évesen már az Operaház szerződtetett tagja lett. Állta néhány pályatársa rosszindulatú megjegyzéseit is, de ez inkább további motivációt jelentett. Mert igazi versenyhelyzetet adott, ahogy emblematikus szerepével, az Éj Királynőjével világkarriert épített. Mozart Varázsfuvolájának főszerepe az operairodalom legnehezebb koloratúr szerepe. A világban igen kevesen tudják professzionálisan elénekelni. Erika kereken 500-szor játszotta világszerte. Talán ennek is köszönhető, hogy – szintén rekorddal – már igen korán Kossuth-díjjal ismerték el őt.

FELIRATKOZOM:

Iratkozzon fel a Klubrádió YouTube csatornájára, és nem marad le videós anyagainkról!

Tempó és ritmusérzék mindkét vendégünket jellemzi, így aztán Miklósa Erika és Kovács András Péter egy igen lendületes, vidám órát töltött velünk a rádióstúdióban, amelyet vissza is hallgathatnak és nézhetnek hallgatóink.

Világtalálkozó
2020. január 18. szombat 12:00
Műsorvezető: Kadarkai Endre
Szerkesztő: Warholik Zoltán