„Klubrádió
Reggeli gyors

Nagy vagyont nem lehet eltitkolni

9/05/2019 09:06

| Szerző: Klubrádió

Itt a 100 leggazdagabb magyart bemutató lista. Az élén továbbra is Csányi Sándor, az OTP vezére áll. Ott van azonban Orbán Viktor veje is. Ő, azaz a miniszterelnök nincs rajta.

2019. május 09. Reggeli gyors - részlet 19.05.09. Szakonyi Péter
09:43
00:00

Általában lassul a gazdagodás tempója - ezt szűrték le a 100 leggazdagabb magyarról szóló kiadvány szerkesztői a legújabb adatokból. Az élen még mindig Csányi Sándor, az OTP első embere áll, őt követi természetesen Mészáros Lőrinc, a miniszterelnök közeli ismerőse. (Orbán Viktor nem szerepel a listán, bár sokak szerint valójában ő a listavezető.) Megjelent a  sorban Tiborcz István, a kormányfő veje is, ami a kiadvány felelős szerkesztője szerint nem meglepő. Szakonyi Péter azt mondja, hogy 3-4 milliárd forint felett a vagyon már nem tagadható le, hiszen az ember ekkora összeggel már óhatatlanul is belevág valamiféle üzletbe, az pedig előbb-utóbb kiderül. Így volt ez 2014-ben is, amikor Simicska Lajos, Orbán Viktor cimborája a "nevére vette" a Közgépet. Addig is lehetett sejteni, hogy a cég az övé, de nem volt világos.

A felelős szerkesztő szerint az ingatlanpiac szárnyalása adott nagy lendületet a gazdagodásnak, szinte mindenki, akinek pénze volt, lakóparkok építésébe kezdett. Megjegyzendő, hogy a gazdagok "foglalkozása" vállalkozó.

Egyébként nem egyszerű egy ilyen listát összeállítani, a szerkesztők főleg nyilvános adatbázisokból dolgoznak, de igyekeznek megkeresni az érintetteket is. Náluk jellemzően titkolózással találkoznak.

Azért pár adatot érdemes kiemelni, ahogyan a portfolio.hu is tette:

Tíz évvel ezelőtt még csak 1614 milliárd forint volt a 100 leggazdagabb vagyona, most ez már 4633 milliárd forint, és a tíz évvel ezelőtti listán 55 olyan gazdag volt, aki már nincs rajta.

Lassult a vagyongyarapodás üteme, hiszen 2017 és 2018 között még 899 milliárddal, az elmúlt egy évben viszont "csak" 356,5 milliárddal nőtt a 100 leggazdagabb hazai milliárdos vagyona.

A listán szereplők közül negyvenen lépték át a 60 éves kort, 12-en pedig a 70-et.

Rózsa Péter interjúját a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI, Illyés Tibor.