„Klubrádió
Hetes Stúdió

"Nagy űrt hagy maga után Fülöp herceg"

18/04/2021 14:03

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Szombaton helyezték végső nyugalomra Fülöp herceget. Rá emlékezik egy amerikai történész, egy magyar tolmács és egy brit konzervatív politológus.

2021. április 17. Hetes Stúdió / részlet, Fülöp herceg emlékezete (21.04.17.)
12:29
00:00

Milyen érdemei alapján emlékszik elsősorban a történész Fülöp hercegre? – erről először a modernkori brit történelmet és vallástörténetet oktató történészt, Kathryn G. Lamontagne-t kérdeztük.

Fülöp hercegre elsősorban úgy tekintenek szerintem az emberek, mint egy olyan családtagra, aki melegszívű, odaadó dédnagyapa, nagyapa és apa, de kitartó férj is volt. Élete alapvetően a családról szólt, a királyi család összetartásáról – fogalmaz a University of London intézményében PhD-zett, a Boston University oktatója. Fülöp tényleg a családra tette fel az életét. Feladva tengernagyi karrierjét, holott valóban ígéretes és kiváló minősítéssel végzett növendék volt. Ugyanakkor amerikai megítélése kissé vegyes. Legutóbbi rasszista megjegyzése miatt jóval kritikusabb az itteni megítélése. Folyamatosan követem a médiában és a közösségi hálón róla megjelenteket. S azon túlmenően, hogy szomorúságot éreznek az emberek, illetve azt, hogy végülis is az ő életükben is bizonyos fokig meghatározó történelmi személyiséget veszítettek el – mint a monarchia tagját, egy igazi hazafit, mint Edinburgh hercegét, sajnos azt is látjuk, hogy kellemetlen megjegyzését is felemlegetik, amit nem kicsit tartanak rasszistának.

Csakhogy tisztázzuk: arról van szó, amire Meghan Markle, Harry herceg felesége utalt az Oprah Winfrey-féle interjúban?

Igen. A herceg ugyanis általában úgy ismerkedett meg a vele kapcsolatba kerülőkkel, hogy megjegyzést tett az illető akcentusára, külsejére, kultúrájára vagy családi hátterére. Fülöp úgy gondolta, ezzel kerül személyesebb viszonyba az adott személlyel, de sokakat ezzel leginkább kellemetlen helyzetbe hozott.

Fülöp edinburghi herceg halála
 
 Fotó: MTI/AP/Alastair Grant
 

De ezzel nem azt akarja mondani, hogy Fülöp herceg tette azt a bizonyos rasszista megjegyzést, amikor rákérdezett Harry elsőszülött gyerekének lehetséges bőrszínére?

Nem, távol álljon tőlem! Később Harry herceg igyekezett is tisztázni, hogy Meghan nem a királynőre és nem Fülöp hercegre értette, amit mondott. Úgy általában mondom, hogy megjegyzéseit sokan kínosnak érezték, holott neki ez csak egyfajta formája volt a közeledésnek. Ugyanakkor arra is felhívnám a figyelmet, hogy milyen vita kerekedett abból, hogy megkapja-e a születendő gyermek a hercegi címet, ami többek között biztonsági protokollal is jár. Nem kapta meg, de erre királynői rendelet is van, ugyanakkor Archie nevében ott van a Windsor és a Fülöptől örökölt Mountbatten név is. Ám sokak szerint ez is hozzájárult ahhoz, hogy Harry herceg és Meghan szakított a királyi életformával.

Cecile nővére csatlakozott a náci párthoz férjével együtt. Fülöp túl fiatalt volt ahhoz, hogy a körülötte történteket felfogja és értékrendbe helyezze, de mégis, hogyan hatott ez a továbbiakban életére?

Nagyon sok minden, amit gyerekkorában meg kellett élnie, hatással volt egész életére. Kezdve azzal, hogy menekülniük kellett hazájukból, Görögországból és a brit rokonok segítették őket a túlélésben, az újrakezdésben. Újabb drámaként élte meg anyja mentális betegségét, (a hercegné skizofréniás volt, aki azt képzelte, Jézus felesége, elmegyógyintézetbe került, öregkorára zárdában élt) azt, hogy apja is elhagyta, nővéreitől elválasztva nőtt fel, s Cecília kettős tragédiája, aki egyrészt valóban náci párttag volt, másrészt repülőgép-balesetben halt meg. S amikor magára maradva brit bentlakásos iskolába kerül, akkor mintaképe lett a Németországból menekült zsidó iskolaigazgató. S hogy ezeket egyszerre mind feldolgozni fiatal fejjel hogyan lehetett? A kérdés is nehéz, nemhogy a válasz!

Épp ezek miatt lett küldetése a monarchia egységének a megőrzése, mit gondol?

Valóban, óriási szerepe volt a monarchia ügyeinek menedzselésében a királynő legfőbb támaszaként. 60 beszédet tartott annak idején évente, ott volt, ahol megnyitottak valamit, mert úgy érezte, az alkotmányos monarchia intézményét nemcsak megőrizni kell, hanem fejleszteni is. A megmaradásért.

Mit gondol, a királynő ugyanúgy folytatja uralkodását nélküle?

Nyilván nagy űrt hagy maga után Fülöp, de már akkor maga vette át férje feladatainak egy részét, amikor bejelentette a hivatali feladatoktól való visszavonulását öregségére való tekintettel.

Semmi remény Károly herceg számára akkor?

Nem, a királynő nem fog lemondani, ő élete végéig elviszi hátán a hivatalt.

Papp Nándor Fülöp herceg tolmácsa volt, persze II. Erzsébeté is, amikor 1993-ban Magyarországra látogattak Göncz Árpád volt köztársasági elnök meghívására.

Tényleg egy olyan embernek ismerték meg a britek, mint aki egész életét a monarchia szolgálatának szentelte, s igazi hazafivá lett, noha Nagy-Britannia csak a fogadott hazája volt – ezt már Robert Oulds mondja, a londoni The Bruges Csoport (Brexit-párti) igazgatója. S ugyan – jelképesen – mindig egy lépéssel őfelsége a királynő mögött állt és lépdelt, de valójában ő volt a családfő, aki mindig azon dolgozott, hogy emelje a monarchia fényét.

Fülöp edinburghi herceg temetése
 
Fotó: MTI/EPA/Brit védelmi minisztérium/Dave Jenkins
 

Ugyanakkor számtalanszor hallottuk, hogy akárcsak élete, úgy a jelleme is tele ellentmondással.

Erre a II. világháborús szerepvállalása is példa, hisz nem szülőhazája, hanem választott hazája oldalán harcolt. S ha nem is beszélt nyíltan arról, amivel nem értett egyet, végül mindig a brit monarchia érdekében cselekedett. Az Észak-Ír béke jegyében kénytelen volt a kormány kérését figyelembe véve kezet rázni az IRA egyik vezetőjével, aki Mounbatten grófot, a nagybátyját meggyilkolta, pontosabban hajóját felrobbantották 1979-ben. Amire megkérték, azt mindig – ha nem is jószántából, de – teljesítette. Ezt rendkívüli módon tisztelték benne az emberek. Nem beszélve arról, hogy míg mások rég nyugdíjba vonultak, ő 96 éves koráig teljesítette kötelességeit. Ahol kellett, mindig megjelent, sőt kifejezetten aktív társadalmi, közéleti életet élt, a királynőt ebben is maximálisan támogatta. Persze ezt igazából csak az idősebb nemzedék értheti meg, az, amelyik már értékeli, hogy bizonyos kor felett mire képes vagy nem képes az ember.

A halála mennyire változtatja meg a monarchia irányítását? Hogy menedzseli tovább a család az életet?

A család roppant okosan kommunikálta és menedzselte az életet, ami alapvetően neki is köszönhető volt. Az elmúlt négy évben, amióta Fülöp herceg nem szerepelt a nyilvánosság előtt, meg is változott a helyzet. Szerintem ennek egyik nyilvánvaló jele és következménye volt – legalábbis az én olvasatomban – Harry herceg és Meghan távozása. S most, hogy űr keletkezett a családban, abban reménykedhetünk, hogy Los Angelesből visszatérhet Harry herceg és olyan, a családra nézve fontos feladatokat vesz át, amellyel el tudja oszlatni azokat a kritikus véleményeket, amelyek távozásuk nyomán keletkeztek. Temetésének órájában szerintem az ország tudni és érezni fogja, Fülöp herceg igazán hasznára vált nemzetünknek – fogalmazott a Bruges Csoport igazgatója, Robert Oulds.

Az interjúkat a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Hetes stúdió
2021.04.17., szombat 15:00
Riporter: Csernyánszky Judit