„Klubrádió
Esti gyors

Nagy kutatási központot tervez a CEU Budapesten

24/06/2019 21:18

| Szerző: Klubrádió

Nagy kutatási központ képe kezd körvonalazódni a CEU-nál, amelynek célja, hogy folytassa a tudomány népszerűsítését és a konferenciákat Budapesten – mondta Enyedi Zsolt, az egyetem rektorhelyettese.

2019. június 24. Esti gyors / részlet, Enyedi Zsolt, CEU (19.06.24.)
04:12
00:00

Enyedi Zsolttal arról beszélgettünk, hogy Alex Soros, Soros György fia igen kemény hangvételű beszédet tartott az egyetem évzáróján, egyebek mellett azt mondta, a CEU-t betiltották Magyarországon, ténylegesen elüldözték. A rektorhelyettes közölte: nagyon keserű hangulata volt az évzárójuknak, könnyen lehet, hogy ez volt az utolsó diplomaosztójuk Magyarországon, az amerikai diplomákat csak Bécsben adhatják át.

A támadásokra úgy reagáltak, hogy folytatják az oktatást Bécsben, a kutatást, a tudomány népszerűsítését és a konferenciákat Budapesten. Az ember nem képzelte volna, hogy az Európai Unióban ez megtörténhet. Most is azt látják, hogy az európai intézmények „vergődnek”, az Európai Bíróságon évekig tart egy ilyen ügy, a Néppárt pedig továbbra sem tud dönteni a Fideszről. Úgy tűnik, az EU nem tudja megvédeni az oktatás – fogalmazott.

Már jövő tanévben ingáznak a diákok, megpróbálnak majd mindkét helyen minden feltételnek megfelelni. A feltőkésítésről szóló bejelentésnek nagy jelentősége van a kétlaki élet szempontjából. Ezzel együtt előbb-utóbb dönteni kell arról, hogy hol folytatnak diplomát adó oktatást, de arról nincs kérdés, hogy jelen lesznek a Nádor utcában és szolgálják a magyar társadalmat. Egy nagy kutatási központ képe kezd körvonalazódni – mondta Enyedi Zsolt.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg.

(Hangtár kép: MTI)

Esti gyors 
2019. június 24., hétfő 18:20
Műsorvezető: Dési János