„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Na így nem lehet tanítani járvány idején

25/06/2020 13:47

| Szerző: Klubrádió

Se tanterv, se eszköz, oktassatok, ahogy tudtok, vagy lőcsöljétek rá a szülőkre az egészet. Nagyjából így reagált az oktatásirányítás a veszélyhelyzetre.

2020. június 25. Reggeli gyors - Reggeli személy 20.06.25. Ercse Kriszta
21:18
00:00

Nem tudják a tanárok, hogy mi vár rájuk szeptemberben. Az úgynevezett digitális oktatásban vagy haladtak a gyerekek, vagy sem, egyelőre nem lehet tudni. Felszínre került sok probléma, amely megoldásért kiált, sokkal jobban, mint valaha. Ercse Kriszta oktatáskutató, a Civil Közoktatási Platform szóvivője szerint az elmúlt hónapokban nem digitális oktatás folyt, hanem csak annyi, hogy a hagyományos tantermi oktatást áthelyezték a virtuális térbe. A digitális oktatásra, amelyre már rég fel kellett volna készülni, illetve át is kellett volna térni, esély sem volt. Nincs megfelelő tananyag, nincs megfelelő eszköztár, csak az irreális elvárások vannak a tanárokkal szemben.

Koronavírus - A húsvéti szünet után továbbra is távoktat?
 

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke arról beszélt, hogy az oktatás irányítói egyszerűen bedobták a gyeplőt a lovak közé. Az minimális feltétel lenne, hogy minden iskolának legyen saját informatikai rendszere, amelyen keresztül tudja tartani a kapcsolatot a tanár a tanítványaival. Ilyen fejlesztés nincs beépítve a jövő évi költségvetésbe sem. A tanárképzést is át kellene alakítani, hogy a XXI. századi gyerekeket olyanok oktassák, akik maguk is lépést tartanak a korral.

Ercse Kriszta szerint a pedagógusok egy része áttolta a feladatot a családra. Szülők mondják, hogy 10-12 órát kellett foglalkozni a gyerekkel, mert akkora a tananyag. A hátrányos helyzetben lévők pedig legfeljebb hagyományos levélben kaphatták meg a feladatokat, de egyes helyeken még úgy sem. Közben éppen ebben az időszakban kellett volna odafigyelni a gyerekek egyéni élethelyzetére, szellemi lelki támogatására.

Mindezért nem a pedagógusokat kell hibáztatni. Az oktatásirányítástól nem kaptak érdemi segítséget, támogatást, viszont újabb adminisztrációs terheket raktak rájuk. És az sem mellékes, hogy sok tanárnak a zsebébe kellett nyúlnia, saját költségére venni eszközöket, amelyekkel tarthatja a kapcsolatot a gyerekekkel.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Komka Péter.

Reggeli gyors/Reggeli személy
2020.06.25. 09:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes