„Klubrádió
Esti gyors

Mundruczó: Érdek nélkül állnak ki a Színművészeti mellett a nemzetközi sztárok

7/09/2020 21:25

| Szerző: Klubrádió/szg

Oscar-díjas színészek, világhírő rendező és író is kiállt a Színház- és Filmművészeti Egyetem szabadsága mellett. Mundruczó Kornél filmrendezőt kérdeztük, aki szerint ez nagyon szép összefogás, olyan emberek állnak ki az ügy mellett jobb- és baloldalról egyaránt, akiknek ehhez nem fűződik érdekük. Nem lehet azt mondani, hogy csak baloldali, liberális gondolatokkal egyetértő emberek közössége lenne – tette hozzá.

2020. szeptember 07. Esti gyors / részlet, Mundruczó Kornél (20.09.07.)
08:02
00:00

Mundruczó Kornél nemzetközi hírű filmrendezőt kérdeztük, aki a Velencei Filmfesztiválon vett részt Pieces of a Woman című filmjével (amelynek Martin Scorsese a producere). Az Esti gyorsban elmondta: free SZFE feliratú póló volt kollégáin és rajta a nemzetközi sajtótájékoztatón, mert ki akarták fejezni a szolidaritásukat a diákokkal, akik elfoglalták az egyetemet. Kilenc évet töltött ebben az épületben, amivel és amiből dolgozik, abban az iskolában kapta meg. (A felirat valahogy lemaradt az MTI fotójáról – jegyezte meg műsorvezetőnk.)

Forrás: Facebook
 
 


Úgy érzik, hogy egyre erősebb a kiállás nemzetközi szinten a művészet és a művészeti oktatás szabadságáért, hiszen nincs szabad művészet szabadon oktatott művészet nélkül, és most általánosságban arról van szó, hogyan tudják megőrizni az egyetem integritását és szabadságát.

Mások mellett Cate Blanchett és Helen Mirren Oscar-díjas színésznő, Peter Brook színházi rendező és Salman Rushdie író is kiállt az SZFE diákjai mellett. Mundruczó Kornél szerint ez nagyon szép összefogás, olyan emberek állnak ki az ügy mellett jobb- és baloldalról egyaránt, akiknek ehhez nem fűződik érdekük. Szerinte általánosabban kellene megítélni ezt a helyzetet, mert vannak demokratikus folyamatok, amelyek mellett az embereknek ki kell állniuk akár Magyarországon, akár máshol. Számára ez erről szól, és jó, hogy hírességek is csatlakoztak az ügyhöz, mert ezzel fémjelzik azt a minőséget, amelyről az egyetemen szó van.

Hozzátette: nagyon jó érzéssel tölti el őket és biztosan a diákságot is, hogy mennyien álltak ki mellettük és vesznek részt az eseményekben. Nem lehet azt mondani, hogy csak baloldali, liberális gondolatokkal egyetértő emberek közössége lenne – mondta Mundruczó Kornél. Ezt politikán felülinek látja, és szerinte pont így, ilyen széles összefogással lehet valódi kontrollt elérni egy témakörben.

A rendező beszélt arról is, hogy az elmúlt 5-10 évben a színházak struktúrája is átalakult, most egy végzős diák nem pontosan látja, mi lesz a sorsa. A hallgatók az SZFE falai között biztonságban érezték magukat, ez hullik most darabokra. Azt kell visszaadni, hogy ez egy egyetem, amelynek saját struktúrája, döntéshozatali rendszere van, és semmi másról nem szól, csak a tehetségek gondozásáról – tette hozzá.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Színház- és Filmművészeti Egyetem/Facebook

Esti gyors
2020. szeptember 07., hétfő 18:45
Műsorvezető: Hardy Mihály