„Klubrádió
Reggeli gyors

Müller Cecília átugrotta Hadházy kérdéseit

22/01/2021 16:36

| Szerző: Klubrádió/szg

Hadházy Ákos az OLAF-hoz fordul a Nemzeti Népegészségügyi Központ egyik projektje miatt. A független országgyűlési képviselő hiába kérdezte írásban Müller Cecília országos tiszti főorvost arról, hogy milyen cégekkel szerződtek, mire, mennyiért, ezekre nem kapott választ.

2021. január 22. Reggeli gyors / részlet, Hadházy Ákos (21.01.22.)
09:43
00:00

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő elmondta: ötödik születésnapja volt az általa tartott korrupcióinfónak. Az lenne a jó, ha be lehetne fejezni, ő ezt szeretné. Nyilván teljesen nem lehet megszüntetni a korrupciót, de az a cél, hogy minél kevesebb ilyen eset legyen, és a feljelentés megtétele után legyenek következmények.

Jelezte: a kormánypropaganda minden ilyen ügyre, konkrét tényekre is azt válaszolja, hogy „hazudik a Hadházy és össze-vissza beszél”. De 157 ilyen bejelentése volt, és ezek közül csak 3-ban „mertek” becsületsértési pert indítani ellene, és csak egy ügyben, hét vitatott állítás közül egyben adtak igazat a perelő félnek. Az már sokkal rosszabb statisztika, hogy hány ügynek lett jogi következménye, mert ez „nagyjából nulla”. Húsz nyomozás indult el, ezeket néha egészen vicces indokkal zárták le. Van olyan, amit újraindítottak, elsősorban azok, ahol az OLAF is nyomoz. Említette Farkas Flórián ügyét, mert ott talán már van hat gyanúsított, de a fideszes politikus még nincs köztük.

Rátért arra, amiről a legutóbbi korrupcióinfón beszélt: a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) oldalán mindenki megnézheti az európai uniós projekteket. Sok tízmilliárdot kapott arra az ÁNTSZ utóda, hogy fejlessze az egészségügyet. Szeretett volna ennek utánanézni, eddig két levelet küldött Müller Cecília országos tiszti főorvosnak, két projekt ügyében. Nagyon egyszerű kérdéseket tett fel: milyen cégekkel szerződtek, mit vásároltak, mennyiért, de ezeket Müller Cecília átugrotta, „mint egy rossz tanuló”. Egy projektet megtaláltak, 17 milliárdért kellene vagy kellett volna szűrővizsgálatokat végezni.

Ebből egy példát említett: „háziorvosi hálózat kialakítására” 376 millió forint plusz áfát (470 milliót) szántak. Ennek egy nyíregyházi cég a felét beszedi öt-tízperces munkáért, lényegében szerződéseket, teljesítési igazolásokat kell kinyomtatni és kiküldeni. Egyébként kisebb forgalmú informatikai cégről van szó a szabolcsi megyeszékhelyen, azt nem tudni, hogy került a szűrőprogramba. Ugyanennek a nagy, 17 milliárdos projektnek a részeként 200 millió forintot költenek „informatikai határvédelemre”, tehát arra, hogy ne lehessen meghekkelni a székletminták eredményét.

Az OLAF-nál mindenképpen bejelentik, tesznek feljelentést is, és reméli, hogy a többi részletet is ki tudják deríteni. Olyan nem hivatalos információkat kapott, hogy ez a szűrőprogram „bedöglött”, pedig több százezer ezer embert kellett volna megvizsgálni.

Müller Cecília visszautasítja Hadházy Ákos vádjait: a tiszti főorvos szerint valójában a háziorvosok kapták a pénzt a külön munkájukért. A Nemzeti Népegészség Központ (NNK) honlapján tették közzé az ezzel foglalkozó írást.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook

Reggeli gyors
21.01.22. 08:15
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert