„Klubrádió
Esti gyors

MTA-dolgozók: nagyon veszélyes a kormány terve

20/06/2019 21:31

| Szerző: Klubrádió

Lőrincz Viktor, az Akadémiai Dolgozók Fórumának képviselője nagyon veszélyesnek nevezte azt az elképzelést, hogy a miniszterelnök egy átmeneti elnököt nevezzen ki az akadémiai kutatóhálózat élére, ezzel tőlük minden beleszólást elvéve vezényelje le az MTA átszervezését.

2019. június 20. Esti gyors / részlet, Lőrincz Viktor, MTA (19.06.20.)
05:52
00:00

Felvetődött a parlamentben fideszes körökben, hogy ha nem lesz megállapodás a kormány és a Magyar Tudományos Akadémia között, akkor a kormányfő átmeneti elnököt nevez ki az akadémiai kutatóhálózat élére.

Az eredeti ígéretek között, amelyeket Palkovics László innovációs és technológiai miniszter nem tartott meg, az is szerepelt, hogy átalakítás csak kétharmados döntéssel kezdeményezhető – mondta Lőrincz Viktor. Hozzátette: itt maga a miniszter is elszabotálhatja a megállapodást, kinevezhetnek egy ideiglenes, ügyvezető elnököt, ebbe nem szólhat bele az akadémia, tehát ezzel az elnökkel nélkülük is levezényelheti az átszervezést. Szerinte ez ürügy lehet arra, hogy még annyi beleszólásuk legyen, mint amennyit a jelenlegi törvényjavaslat engedne, ezért nagyon veszélyesnek tartják.

Az egyik kardinális kérdés a – nem állami, hanem elkülönült – tulajdon rendelkezésre bocsátása, ők azt mondták, hogy ha akár ingyen, akár valamilyen bérleti díjért cserébe arra kötelezné őket a kormány, hogy adják át, az kisajátításnak számít és jogellenes. Megoldás lehet, ha az akadémia és annak elnöke ellenáll, nem adja át a vagyont. Akkor már nincs meg az infrastrukturális háttér, amely alapján az Eötvös Loránd Kutatóhálózatnak fel kellene állnia.

Egyébként annál augusztus-szeptember a két határidő, ennyi idő alatt egy új szervezet nem tud létrejönni, mindez óriási pusztítással jár majd – közölte. A kormányt nem hatja meg, hogy a kutatás szabadsága vagy az eddigi kutatómunka mennyiben sérül, de talán azt megérti, hogy a tulajdonjogot hatályos nemzetközi normák is védik – összegezte Lőrincz Viktor.

(címlapi kép: MTI, fotó: Koszticsák Szilárd)

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg!

Esti gyors
2019. június 20., kedd 18.15
Műsorvezető: Szénási Sándor