„Klubrádió
Reggeli gyors

MSZP: Nem elég a technikai összefogás

16/12/2019 14:36

| Szerző: Klubrádió

Az önkormányzati választásokon aratott ellenzéki győzelem megmozdította a Magyar Szocialista Pártot, már 2022-re készülnek. Egy nemzeti minimum programot dolgoznának ki a többi párttal, ami akár kormányprogrammá is válhatna.

2019. december 16. Reggeli gyors - részlet 19.12.16. Tóth Bertalan
06:43
00:00

Bevált az előválasztás, az „egy az egy elleni kiállás”, ami az önkormányzati választásokon elért eredményhez vezetett. Nyilvánvaló lett, hogy csak a teljes ellenzéki egység bonthatja meg a Nemzeti Együttműködés Rendszerét. Erről beszélt a Reggeli gyorsban Tóth Bertalan, az MSZP elnöke. Véleménye szerint nem elég a technikai összefogás, nemzeti minimum programot kell kidolgozni, amelyben felvázolják egy új Magyarország vízióját. A munkában a baloldali, liberális és jobboldali pártokra is számítanak.

A programban benne kell lennie a jogállam helyzetének, az egészségügynek, oktatásnak, kultúrának – mondta Tóth Bertalan, aki a szolidaritás fontosságát is kiemelte. Szerinte az önkormányzati munkával tudják bizonyítani a kormányzóképességet. A program megtervezése már elkezdődött, és nem is politikai pártok, hanem civil szervezetek fogtak bele.

Ami a politikusok munkáját illeti: az elnök szerint a parlament nem az ellenzék terepe. A kormány politikáját nem tudják befolyásolni, egyetlen dologra jó, hogy némi nyilvánosságot kapjanak. Egyébként az MSZP országgyűlési képviselőit idén 19 millió forintra büntették, de a döntéseket megtámadták Strasbourgban.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor.

Reggeli gyors
2019.12.16. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor