„Klubrádió
Reggeli gyors

MSZP: Az ellenzék csak kérdez és kérdez

27/04/2020 19:02

Naponta jelentik a kórházak, hogy hány szabad ágyuk van, tehát van erről korrekt adatsor, de a közvélemény nem ismerheti meg.

2020. április 27. Reggeli gyors - részlet 20.04.27. Tóth Bertalan
06:22
00:00

Az őszinte kommunikáció a betegség elleni védekezést segítené, a titkolózás pedig növeli a veszélyt. Erről beszélt a Reggeli gyorsban Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, aki szerint most csupán egyet tehet az ellenzék: kérdez. Közérdekű adatigényléssel is fordul a kormányzati szervekhez, minisztériumokhoz, sőt egyenesen a kórházaktól kérdez, hogy kiderüljön, mi is zajlik itt az ágyak felszabadításával.

Tóth Bertalan mintegy 100 intézményhez fordult a kérdéseivel. Nem csak arra volt kíváncsi, hogy hány beteget engedtek, illetve küldtek haza, hanem arra is, hogy tesztelték-e őket az elbocsátásuk előtt, vagy hogy értesítették-e az önkormányzatokat a betegek érkezéséről. Egyáltalán nem biztos ugyanis, hogy a családjuk képes lesz ellátni őket. A kórházakból az Operatív Törzshöz irányították a pártelnököt, szinte biztos, hogy miniszteri utasításra hallgatnak az adatokról. A törzs sem válaszol.

Így aztán marad a találgatás, Orbán Viktor 11 ezer ágyról beszélt, mások 30 ezerről, de keringenek más számok is. Jönnek hírek hazaküldött betegek haláláról, történetek, sőt rémtörténetek arról, hogy milyen állapotban kerültek haza, hogy nem állították be a gyógyszereiket, és így tovább. Ezek feltehetően sok emberben keltenek gyanakvást.

Jó lenne azt is tudni, hogy a védekezésre szánt pénz pontosan mennyi és hová kerül? Melyek azok a cégek, amelyek ebből hasznos is húzhatnak? Információ híján arra lehet gondolni, hogy tovább folyik a kormányzati korrupció.

Ezért mondja azt az MSZP elnöke, hogy a kormány a teljes hitel- és bizalomvesztés stádiumába lépett, s miután minden döntés ott születik, a teljes felelősséget is viselnie kell.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Kovács Attila.

Reggeli gyors
2020.04.27. 06:00 
Műsorvezető: Szénási Sándor