„Klubrádió
Belső közlés

Mordecháj Avi-Saul: Hogyan küzdjünk a tigrisek ellen

4/04/2021 08:03

| Szerző: Pályi Márk / Klubrádió

A Klubrádió honlapján minden hétvégén közzéteszünk egy verses vagy prózai felolvasást Belső közlés című irodalmi műsorunk felvételei közül. Ma Mordecháj Avi-Saul Hogyan küzdjünk a tigrisek ellen című tárcanovelláját hallgathatják meg Valcz Péter színművész előadásában.

2021. április 04. Belső közlés / Mordecháj Avi-Saul: Hogyan küzdjünk a tigrisek ellen (21.04.04.)
04:56
00:00

A Belső közlés három évvel ezelőtt, a modern Izrael Állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából készült rendhagyó adásában különféle izraeli írók és költők alkotásai is elhangzottak – közéjük tartozott a kevésbé ismert és talán kevésbé is nagyszabású Mordecháj Avi-Saul, aki azonban számunkra nem kevésbé érdekes. Ő maga is Magyarországon született, unokája pedig a magyar író, Forgách András, de felnőtt életét Izraelben élte le, ahol magyar költőket fordított héberre, s héber nyelven saját műveket is írt. Mától az egyik ilyen tárcájanovelláját hallgathatják meg itt, a Klubrádió honlapján a rangos költő, Mezei András fordításában, Valcz Péter felolvasásában.

A Hogyan küzdjünk a tigrisek ellen fontos lélektani kérdést tár elénk a jóravaló, de nem egyértelmű jellemről, amelyet magyar nyelven egyébként először talán Jókai Mór ábrázolt bravúrosan a Mire megvénülünk című regényében. A saját gyengeségeivel túlságosan is partneri viszonyt ápoló bölcs meg akarja szelídíteni a félelmet, az elméletben akarja kipróbálni a gyakorlatot, míg végül ellenségének, a rettegett uralkodónak kell érte küldenie rendőrfőnökét, hogy tudatosítsa benne stratégiája képtelenségét. A kortárs és az archaikus fogalomhasználatot játékosan ötvöző tárca allegóriája voltaképp – a mai ünnephez illeszkedően – a feltámadás mozzanatának jelentőségét is példázza: az élet és a halál küzdelmének mintájára, ahol a valóság tapasztalata már nem győzheti le a képzeletet, hisz a képzelet vált a valóság alapelvévé is, ott egyedül a létezés „újraélesztése” járhat eredménnyel.

A tárcanovella a fenti lejátszás gombra kattintva hallgatható meg. Címlapi kép: Eugène Delacroix festménye / Wikimedia Commons