„Klubrádió
A lényeg

Momentum: Nem is kellett volna Csepelnek szavaznia az atlétikai vb-ről

19/11/2019 11:04

| Szerző: Klubrádió

Dukán András Ferenc, a Momentum csepeli önkormányzati képviselője úgy látja, hogy a kerületi képviselő-testületnek nem kellett volna állást foglalnia az egyébként a IX. kerületbe tervezett atlétikai stadion ügyében.

2019. november 19. A lényeg / részlet, Dukán András Ferenc (19.11.19.)
01:06
00:00
Dukán András Ferenc a Klubrádiónak azt mondta: az atlétikai projektnek és a HÉV-fejlesztésnek semmi köze egymáshoz. Mindent, ami nekik fontos, a HÉV-felújítást, a hidat, a közlekedésfejlesztést, a parkosítást jelentős részben környezetvédelemre és közlekedésre félretett EU-s pénzekből terveznek megvalósítani, tehát nem sporttámogatásból. Ezért „teljesen fals” a kormányzat és a csepeli vezetés kommunikációja arról, hogy ezeknek közük van az atlétikához.

Arról kérdeztük az önkormányzati képviselőt, miért tartózkodott a hétfő esti szavazáson. Szerinte semmi köze a csepeli képviselő-testületnek az atlétikai vb-hez, amelyről azt mondta, a IX. kerületben lesz, ezért erről nincs mit szavaznia (a tervezett stadion valóban a Csepel-sziget IX. kerületi részén kapna helyet – a szerk.). Közölte, az előterjesztésbe végül belekerült, hogy a testület kiáll a HÉV fejlesztése mellett, ezért azt végül a jobbikos képviselő is megszavazta.

Dukán András Ferenc szkeptikus abban, hogy az atlétikai csarnok építése nem a korrupcióról szól-e majd, mert eddig egyetlen költés volt, a Mészáros család cégei 4 milliárdért elkezdtek bontani gyárépületeket. Nincs azonban információjuk a költségekről, az önkormányzat esetleges hozzájárulásáról, se arról, hogy milyen hatással lesz Csepelre az egész.

A csepeli önkormányzat támogatja az atlétikai stadion felépítését és a 2023-as atlétikai világbajnokság budapesti megrendezését – döntött a XXI. kerületi képviselő-testület hétfőn, csak emiatt összehívott rendkívüli ülésen. Borbély Lénárd (Fidesz–KDNP), a kerület polgármestere az ülés bevezetőjében arra kérte a testületet, hogy támogassa a fejlesztést. Az ülés végén az a határozat született, hogy a XXI. kerület kiáll a Budapesti Atlétikai Központ és közpark, a hozzá kapcsolódó zöldterület-növelő és közlekedési beruházások megvalósítása, valamint az atlétikai világbajnokság megrendezése mellett. A képviselő-testület 11 igen szavazattal, 5 ellenében, egy tartózkodás mellett fogadta el határozati javaslatot. Csepelen egyébként a polgármester szavazatával együtt 9-9 a kormánypártok és az ellenzék aránya, mégis simán átment a fideszes javaslat, ahogy korábban is, akkor a Buckai Szövetség nevű szervezet színeiben ellenzékiként bejutott volt jobbikos, Pákozdi József és az LMP-s Tóth Sándor szavazott át.

Az atlétikai vb a témája a mai Hosszabbításnak is, ahol Gyulai Márton, a vb-pályázat ügyvezető igazgatója, valamint Szabó Gábor az Eurosport vezető kommentátora a vendégek.

A lényeg
2019. november 19., kedd 11.00