„Klubrádió
Galaxis kalauz

Mitől szép és jó egy ember?

18/10/2019 10:45

| Szerző: Klubrádió

Folyamatosan változik, mit tart az ember szépnek vagy erkölcsösnek, mintha önmagában nem is létezne ideális arc és viselkedés. Kapaszkodókat keresett a Galaxis kalauz a bizonytalanság tengerén.

2019. október 16. Galaxis kalauz (2019. október 16., szerda 15:00)
43:55
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória, Timár Ágnes

Annak jártunk utána, hogyan változott a szépség megítélése az idők során. Bár az ideális alak, arc, és kinézet folyamatosan változik, ma már az egész világ "szép" akar lenni, míg ez a régebbi korokban mindig csak az uralkodó osztály, az arisztokrácia kiváltsága volt.

 

Nem csak a szépség, az erkölcseink is változtak a történelem változásaival. Valóban egyre kegyetlenebb a világ? A középkorban számszerűsíthetően több volt az erőszak, mint manapság, ám mivel a tömegmédia korában a nap minden órájában hallhatunk borzalmas történeteket, mégis úgy érezhetjük hogy egyre durvábbá válik a világ.

Az alapvető tulajdonságok viszont, amelyek alapján "jónak" minősítünk egy embert, korokon és társadalmakon átívelnek. Hogyan cselekedhetünk jól ebben a világban, ha mindenki érzékenységét és értékeit figyelembe vesszük? Üljünk inkább otthon, nem bántva senkit? Réz Anna, filozófus szerint bár a visszavonulás kézenfekvőnek tűnhet, nem jelent megoldást. Ahhoz, hogy előrébb vigyük a társadalmat, vállalni kell, hogy a párbeszédet, ha kisebb konfliktusok árán is, de megteremtsük.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Galaxis kalauz
2019. október 16., szerda 15.00
műsorvezető: Lay Viktória, Tímás Ágnes