„Klubrádió
Esti gyors

Mit tegyenek a vendéglősök? A szakma sem tudja

28/09/2020 22:45

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Enni fognak az emberek  a járvány idején és azután is, de hogy hol, mikor, hogyan, az kérdés. A vendéglátóiparnak igazodnia kell a körülményekhez, vagy lehúzni a rolót.

2020. szeptember 28. Reggeli gyors - részlet 20.09.28. Kovács László
00:00
00:00

A vendéglátóipari vállalkozások 95 százaléka mikro- és kisvállalkozás, egy részük biztosan tönkremegy a járványos időszakban. Mintegy 80-100 milliárd forintra lenne szükség a jobb szakemberek megtartásához, hogy kihúzzák valahogy jövő áprilisig-májusig, mert addig nem várható fellendülés. Az emberek nyáron még feldobták a forgalmat a Balatonnál, de már nem akarnak a tartalék pénzükhöz nyúlni, ami a bizonytalanságban teljesen érthető és bölcs dolog. Enni most is, meg azután is kell, de nem mindegy, hogy hol, mikor, hogyan.

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, Kovács László arról beszélt az esti gyorsban, hogy vidéken, ahol a vendéglő tulajdonképpen az alapellátás része, nagyobb az esély a túlélésre. Budapesten rosszabb a helyzet. Nincsenek céges rendezvények, vacsorák, amik vitték a boltot, az ételkiszállítás pedig egyenlő a bukással. Ha adagonként kell kivinni az ebédet, az nem gazdaságos. Valami mást kell kitalálni, például a munkahelyi étkeztetést egy építkezésen. Általában is új ötleteken kellene gondolkodnia a szakmának.

A kormánypropaganda attól hangos, hogy százmilliárdokat költenek turizmusra. Ez körülbelül egy korábban elkészített terv szerint zajlik, megy a maga útján, csak közben megváltozott, felfordult a világ. Ha a politikai oldalát nem is nézzük a dolognak, akkor is nyilvánvaló, hogy az a pénz nem a vendéglátókhoz megy, hanem az építőiparba, hiszen épületekről, azok felújításáról van szó. A vendéglátós nem tud mit tenni, ha nincs vendég, bármilyen szép is az a kastélyszálló. Első körben meg kellene tartani a jó szakembereket, aztán majd lesz valahogy. Az ipartestület elnöke őszintén megmondta: nem tudják, hogy mi lenne a megoldása ennek a feladványnak.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:Pixabay.

Esti gyors
2020.09.28. 18:00
Műsorvezető: Dési János