„Klubrádió
Megbeszéljük...

Mit miért tesz a Fidesz? Nem egyszerű megérteni

16/04/2020 16:30

| Szerző: Bolgár György

Angol nyelvű honlappal állt elő a kormánypárt, hogy megküzdjön az „álhírekkel”. Állítólag nem értik külföldön, hogy miért cselekszik úgy a Fidesz, ahogy. Casaládipótlék-emelésről, a segélyezés erősítéséről továbbra sem lehet szó, a kormány rendkívüli felhatalmazása pedig marad határidő nélkül – ezekről is beszélt a KLubrádióban  Novák Katalin államtitkár, a Fidesz alelnöke.

2020. április 15. Megbeszéljük - részlet 20.04.15. Novák Katalin
24:52
00:00

Az európai politikusok egy része is alaptalan hírekre támaszkodva, újságcikkekre alapozva alkot véleményt a magyar kormány, a kormánypárt tevékenységéről. Ezért a Fidesz kiegészítette honlapját egy angol nyelvű verzióval, aminek Novák Katalin ifjúsági és családügyekért felelős államtitkár,a párt alelnöke szerint nincs igazán köze a kormány hivatalos oldalához.–

Úgy magyarázta a tájékoztatás szükségességét, hogy a nyugati vezető politikusok is csak a sajtóból, az ott közölt elfogult véleményekből tájékozódnak többnyire. Példa erre, hogy épp akkor érdeklődött valaki telefonon a parlament működéséről, illetve nem működéséről, amikor az államtitkár az Országházban tartózkodott és szavazni készült. Arra a riporteri felvetésre pedig miszerint a nyugati nagykövetségek munkatársai vélhetően elolvassák a magyar törvényeket, és ezekről értesítik a kormányaikat, azt válaszolta, szerinte a címzetteknek ezeket a beszámolókat nincs idejük elolvasni.

Bolgár György Megbeszéljük című műsorában persze szóba került az is, hogy az úgynevezett felhatalmazási törvényben miért nincs határidő. Erre Novák Katalin válasza az volt, hogy a parlament dönthet a kérdésben, visszavonhatja a felhatalmazást. Mint a riporter felvetésére reagálva utalt rá, álláspontjukhoz még annak ellenére is tartják magukat, hogy a veszélyhelyzet hivatalos végét az Alaptörvény szerint csak a kormány határozhatja meg. Az államtitkár a kormány védelmáben ennél is tovább ment, arról beszélt, hogy az ellenzék tér ki a viták elől, „világra szóló patáliát” emlegetett. Véleménye szerint az ország megosztottságát éppen az ellenzék növeli.

Az államtitkár kiemelte az interjúban: a kormány a segélyalapú társadalmat továbbra sem preferálja, Orbán Viktor kabinetje a munkalapú társadalomban gondolkodik. Novák Katalin szerint tehát a kormány nem akar változtatni a családtámogatás rendszerén, nem fontolgatja, hogy emeljék a családi pótlékot, és a mostani helyzetben is esélytelen  – amikor a koronavírus miatti korlátozások a munkahelyeket is veszélyeztetik –, hogy segélyalapú támogatási rendszert vezessenek be. A Fidesz alelnöke szerint előbb lássuk meg, mennyien vesztik el a munkájukat, merthogy a kormány célja a munkahelyek megőrzése, illetve új munkalehetőségek teremtése. 

Az interjút e fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Botár Gergely, kormany.hu.

Megbeszéljük
2020.04.15. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György