„Klubrádió
Esti gyors

Mit kell tudni a kínai koronavírusról?

27/01/2020 19:31

| Szerző: Klubrádió

A kínai Vuhan tartományból elindult koronavírus könnyebben átadható, de jobban átvészelhető, mint a 2002-es SARS: nem lehet elbagatellizálni, de semmiképp nem szabad pánikolni. Jakab Ferenc professzort kérdeztük.

2020. január 27. Esti gyors / részlet, Jakab Ferenc (20.01.27.)
08:08
00:00

Jakab Ferencet, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának professzorát, a Szentágothai János Kutatóközpont laborvezetőjét a koronavírusról kérdeztük – mennyire nagy a baj? Kínában a legfrissebb hírek szerint már százra tehető a vírus halálos áldozatainak száma és több ezer a fertőzötteké. 

Jakab Ferenc az Esti gyorsban azt mondta, reméljük, kisebb a baj, mint amire gondolunk, de 2002-03-as SARS-vírusnál nagyobb, gyorsabban terjed és több a fertőzött, bár a halálozási arány kisebb. A vírus már az úgynevezett inkubációs idő alatt, tehát akkor is terjedhet, amikor még nem alakulnak ki a tünetek, ami azért nagyon problémás, mert innentől kezdve szinte megállíthatatlan lehet, hiszen egy egészségesnek tűnő ember is továbbadhatja a kórokozót.

A Kínában bevezetett lezárásokról, korlátozásokról Jakab Ferenc azt mondta: csak ezek érnek valamit. Még soha nem volt olyan az emberiség történetében, hogy ennyi ember lett volna karanténban. Ez cseppfertőzéssel, légúton át terjedő kórokozó, ha az emberek megkapják a kezelést és otthon maradnak, azzal lehet „megfogni” valahogy. Eddig antivirális szerekkel kísérleteztek, de nem tűntek hatékonynak. A vakcina még készül, de ahhoz idő kell.

Kiemelte: két dologról kell beszélni egy vírusfertőzésnél, az egyik a továbbadási ráta, amely 3-4 között van, tehát egy beteg 3-4 másik embernek tudja átadni. A másik a halálozási arány, amely a SARS-nál 10 százalék volt, itt jelenleg úgy tűnik, hogy 2-3 százalék körül mozog. Viszont annál gyorsabban terjed, annak 2 körül volt a továbbadási rátája. Tehát ez a mostani jobban átadható, de jobban átvészelhető vírus.

A magyar járványügyi intézkedésekhez nincs köze egyetemi tanárként, kutatóként, de azt tudja, mit kellene tenni. Azonnali intézkedési tervet bevezetni országos és regionális szinten, laborokat kijelölni régiós centrumokban, hogy tudják helyben diagnosztizálni a betegeket, nem szabad mindent Budapestre centralizálni. Az idő a legfontosabb, hogy minél hamarabb diagnosztizálják a betegséget és ha valaki elkapta, elkülönítsék. Egyáltalán nem bonyolult kimutatni a betegséget, ha ő kapna egy mintát, három órán belül ki tudná mutatni.

Abban nem biztos, hogy a háziorvosok ki tudják szűrni, főleg azért nem, mert influenzaszezon van és ennek a vírusnak a tünetei nagyon hasonlóak az influenzához. Ezért kell feltenni szerinte két nagyon fontos kérdést a betegnek: volt-e külföldön és érintkezett-e olyannal, aki esetleg ki lehetett téve a vírusnak.

Közölte: a higiénés szabályok betartása, a kézmosás, kézfertőtlenítés nagyon fontos, akárcsak a nagyobb tömegek elkerülése, ha begyűrűzik ide is a vírus. Ha betegnek érezzük magunkat, azonnal forduljunk orvoshoz, ez a mi érdekünk és a közösségé is – tette hozzá.

Ne feledkezzünk el a másodlagos hatásokról se: hirtelen sok ember beesik az egészségügyi rendszerbe, sok tesztet kell elvégezni, ezeket az embereket izolálni kell, ha pozitív a leletük, ha nem; mindezt nem lehet elbagatellizálni, de semmiképpen nem kell pánikolni – tette hozzá Jakab Ferenc.

Az interjút a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Pixabay.com

Esti gyors
2020. január 27., hétfő 18:15
Műsorvezető: Dési János