„Klubrádió
Reggeli gyors

„Minősíthetetlen csoport uralja az országot”

17/09/2020 11:46

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Háborús retorika helyett felelős kormányzást sürget a „Felelős Értelmiség” csoport, amely aggódva figyeli, hogy általánossá vált a félelem légköre Magyarországon.

2020. szeptember 17. Reggeli gyors - részlet 20.09.17. Kertész János
16:27
00:00

Minden nap történik valami ebben az országban, amiről az ember azt hiszi, hogy nem történhet meg – mondja Kertész János fizikus, a „Felelős Értelmiség” csoport tagja, hangsúlyozva, hogy magánvéleményről van szó. A csoportról annyit közölt a Reggeli gyorsban, hogy nem kifejezetten a jobboldali értelmiség hozta létre.

Idézet a csoportosulás közleményéből: Általánossá vált a félelem légköre, a lojalitás abszolút uralma a szakmai színvonal fölött, a régi időket idézi a sajtóirányítás, a célnak alárendelt statisztikai adatközlés és hovatovább: az öncenzúra.

Széchenyi-díjasok - Kertész János fizikus
 
 Kertész János fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja Fotó:MTI Fotó: Czimbal Gyula
 
 

Kertész János kifejtette, hogy nyilván nem az értelmiség fogja megbuktatni ezt a kormányt, mert nem ez a feladata, és nincs is hozzá eszköze. Igaz, hogy komoly változás nem nagyon szokott történni értelmiségi előkészítés nélkül. Az értelmiség-ellenességnek óriási hagyományai vannak Magyarországon. Továbbá a médiára rátenyerelt a hatalom, egyértelműen kormánydominancia van, figyelnek arra, hogy egyetlen független hangot se lehessen hallani. A helyzet változtatására ideje lenne ellenzéki technikákat kidolgozni. A tudós szerint körülbelül olyan letargiába sikerült taszítani a népet, amilyenben a 70-es években volt, a közmédia egyszerűen elbutította az embereket.

Talán még nem késő megállni! - olvasható a csoport felhívásában. A csatlakozók úgy gondolják, hogy a jelen helyzetben értelmetlen háborús szóhasználat csak elfedi, hogy a gazdasági intézkedések nem a valóban rászorulók megsegítését, hanem a hirtelen meggazdagodottak további gazdagodását szolgálják.

Kertész János fizikus magánvéleményét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Czimbal Gyula.

Reggeli gyors
2020.09.17. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre