„Klubrádió
Reggeli gyors

Mindenkinek rossz az önkormányzati csőd

16/06/2020 17:59

| Szerző: Klubrádió

A csődnél sokkal finomabb módszerei lehetnek a hatalomnak az ellenzéki önkormányzatok megregulázására. Egy település fizetésképtelensége minden gazdasági szereplőnek árt.

2020. június 16. Reggeli gyors - részlet 20.06.16. Kovács Róbert
08:35
00:00

Még csak nem is gúzsba kötve, hanem tulajdonképpen sehogyan sem táncolhatnak a települési önkormányzatok. A legnagyobbak elboldogulhatnak valahogy, a legkisebbeknek eddig sem voltak lehetőségeik, a közepes méretű falvak, kisvárosok vannak a legnagyobb bajban. Azok, amelyek valamiféle régiós vezető szerepet töltenek be és a bevételeiket egy-két vállalat iparűzési adójára alapozták. Ezeket az adókat ugyanis elviszi a válság.

Az önkormányzatoknak joguk lenne még legalább ötféle adót kivetni, ilyen például az ingatlanadó, de nyilván nem véletlenül tekintettek el eddig az adókivetéstől, felmérték, hogy ebből úgysem lesz bevétel, olyan a lakosság vagyoni állapota. Az állam a veszélyhelyzetre való hivatkozással elvon pénzt a településektől, viszont újabb feladatokat ró rájuk. Politikai színezettől függetlenül, minden önkormányzati szövetség jelzi, hogy ebből csőd lesz.

Csőd a szó klasszikus, gazdasági értelmében azonban nem lehet. Egy város nem egy vállalat. Kirendelhet a kormány csődbiztost, ahogy meg is teszi, és az a biztos át is nézheti, rendbe is teheti a pénzügyeket, de attól az alaphelyzet nem változik. Ha egyszer nincs bevétel, nincs vagyon, amivel gazdálkodni lehetne, állandó kiadás viszont van, akkor egy pénzügyi zseni sem tud mit csinálni. Az önkormányzati csőd minden szereplőnek rossz. Sorba kell állítani a követeléseket, a beszállítók, hitelezők tudják, hogy soha nem fognak a pénzükhöz jutni a csődeljárás során, ezért inkább kivárnak. Várnak a jobb időkre. Ezt diktálja a gazdasági logika.

Önkormányzat 2019 - Hatpárti ellenzéki összefogás Budapesten
 

Van azonban egy politikai logika is, amelyről azt lehet sejteni, hogy a hatalom igyekszik lehetetlenné tenni az ellenzéki önkormányzatok működését, a kormánypártiakat pedig valamilyen módon kisegíti, sőt ott épít, fejleszt, beruház, így üzen a választóknak. Kovács Róbert, a Károli Gáspár Református Egyetem Gazdaság- és Vezetéstudományi Intézetének vezetője szerint az önkormányzatok csődbe vitele nem lenne célszerű megoldás. Magát az önkormányzatiságot finomabb módszerekkel is meg tudja nyirbálni a kormány. A helyi vezető testületeket az állami végrehajtó apparátus részévé tudja tenni. A helyi iparűzési adó volt az egyetlen szabadon felhasználható bevétele egy önkormányzatnak, ebből most megint elvontak. Adnak viszont célzott támogatásokat, amelyeket egy település csak arra költhet, amire az állam adja, semmi másra, semmi olyasmire, amire ott helyben szükség lenne. Arra lesz pénz, amire a hatalom ad.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila.

Reggeli gyors
2020.06.16. 06:00
Műsorvezető: Dési János