„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Mindenki kedvence: Nils

7/12/2019 19:32

| Szerző: Klubrádió

110 éve kapott irodalmi Nobel-díjat Selma Lagerlöf. Ha róla és Nils Holgerssonról beszéltünk volna, már arra is kevés lett volna a műsoridőnk. No, de néhány érdekesség még belefért.

2019. december 07. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2019. december 07., szombat 13:30)
29:33
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásban beszélgettünk a Nils Holgersson animációs sorozatról, annak kapcsán, hogy az eredeti mű szerzője, Selma Lagerlöf 1909-ben, vagyis pontosan 110 éve kapott irodalmi Nobel-díjat; Nils története mellett szó volt a svéd írónő további filmre adaptált alkotásairól is; valamint filmhírekkel is készültünk.

Paár Ádám politológussal a Nils Holgersson csodálatos utazása a vadludakkal című koprodukciós sorozat kapcsán arról is szó esett, hogy mennyire mutatta be a történet a tájat, az ott élő többségi társadalmat és a kisebbségek helyzetét, a különböző tájjellegű munkákat, és nem utolsó sorban a korabeli Svédországot.

Timár Ágnes ugyan elsősorban a Nils Holgersson sorozatról kérdezte a politológust, az interjú után még összefoglalta Selma Lagerlöf műveinek mozgóképes változatait. Kiderült a kiegészítésből, hogy az interjúban is említett Jeruzsálem című nagyszabású regényéből például már a mozi történetének első időszakában forgattak filmet. 1919-ben Világ szája címen mutatták be a sima 3 és félórás alkotást, amelyet amúgy Magyarországon is levetítettek 4 év csúszással. Rendezője, forgatókönyvírója és főszereplője az a Victor Sjöström, aki 1921-ben Lagerlöf szintén híres A halál kocsisa című művét vitte vászonra, és amelyben a fenti feladatok mindegyikét ismét magára vállalta.

Selma Lagerlöf fontosabb munkáit persze többen többször is adaptálták. Így a Gösta Berling történetéből készült egy film 1924-ben – az akkor még alig ismert Greta Garbóval, valamint egy 6 részes mini-sorozat 1986-ban. A magyarul a Löwensköld lány címen megjelent regénynek 1979-ben született filmes változata, majd 1981-ben egy 5 részes mini-sorozatban dolgozták fel.

A Jeruzsálemet ötször vitték vászonra, utoljára 1996-ban. Nils Horgersson történetét pedig mind animációként, mind élőszereplős filmként láthattuk több ízben.

A Filmhíradó rovatban két friss érdekességgel is készültünk a műsorban. Szó volt arról, hogy a Csillagok háborúja IX. – Skywalker kora című új űropera forgatókönyvének egy példányát valaki megpróbálta eladni az eBayen.

Valamint A láthatatlan ember című új filmről is beszéltünk, amelynek forgatása most fejeződött be. A láthatatlan ember után pedig jön a láthatatlan asszony is, a gyártó stúdió ugyanis elfogadta Elizabeth Banks ötletét, aki rendezőként és főszereplőként is jegyzi majd a projektet.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Hangosfilm - Szélesvásznú verzió
2019.12.07. 13:30
Műsorvezető: Timár Ágnes