„Klubrádió
Reggeli gyors

„Minden rendben van Orbán hatalmával, a magyar nép is ezt akarta”

25/05/2020 09:11

| Szerző: Klubrádió

Külföldön védte és magyarázta a magyarországi fidezes rezsim működését Hidvéghi Balázs a kormánypárt EP-képviselője. Szerinte jogállam és sajtószabadság van Magyarországon, az ügyészség pedig jól végzi a dolgát. Vajon miért tartja Orbánt az amerikai jobboldal meghatározó politikusnak, aki a konzervatívoknak, úgy tűnik, azzal együtt is tetszik, hogy szétforgácsolta a demokráciát? Külföldi lapszemle a Klubrádióban.

2020. május 25. Reggeli gyors-részlet/ Külföldi lapszemle, Csernyánszky Judit 2020.05.25.
05:15
00:00

A brüsszeli New Europe lap a Magyarországra vonatkozó uniós bizottsági ajánlattervezetet mutatta be, amelyből kiemeli, hogy sok a tennivaló a korrupció, az elszámoltathatóság és a társadalmi egyenlőség terén, ami a veszélyhelyzet idején továbbromlik. A koronavírus-válság előtt is intő jelként kezelték a korrupció szintjét, az információhoz jutás nehézségeit, illetve a sajtószabadság alacsony szintjét.

Koronavírus - Az Országgyűlés plenáris ülése
 
 Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 23-án. Fotó: MTI/Kovács Tamás
 

A lap felhívja a figyelmet arra is, hogy a magyar ügyészség a többi tagállammal való összehasonlításban a leggyengébb teljesítményt nyújtja, a legfelsőbb szintű korrupciót nem vizsgálja. Az egészségügyi állami kiadások pedig az EU átlaga alatt vannak. Az ajánlástervezet hosszasan sorolja a rendeleti kormányzás miatti kifogásait, s végül nemcsak azt állapítja meg, hogy annak időben és a vészhelyzettől függően korlátosnak kell lennie, de azt is, hogy elhúzódása rossz hatással lehet az egységes uniós piacra, annak áruforgalmára, szolgáltatásaira és a szabad munkaerő-áramlásra is. Ezért erősen ajánlja a rendeleti kormányzás időkeretének pontos meghatározását.

Minden rendben, a magyar nép is ezt akarta

Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő adott interjút a DW Conflict Zone műsorának, ahol a szalagcímekben Hidvégit idézve az futott: A jogállam nagyon rendben van Magyarországon. Hidvéghi azzal magyarázta a kormány veszélyhelyzeti korlátlan felhatalmazását, hogy azt a parlament megszavazta, és az alaptörvénynek megfelelően zajlik minden. S a magyar nép is ezt akarta, mert a magyar nép úgy gondolja, hogy az ország jó kezekben van, s az ellenzék ebből a szempontból nem meghatározó.

Az Európai Néppárt EP-képviselőcsoportjának ülése Strasb
 
 Hidvéghi Balázs, a Fidesz-KDNP EP-képviselője az Európai Néppárt képviselőcsoportjának ülésén az Európai Parlamentben (EP) Strasbourgban 2019. július 15-én. MTI/Koszticsák Szilárd
 
 

A Riporterek Határok nélkül szervezet elemzéséből a műsorvezető kiemelte, Magyarország nagy léptekkel halad a rendőrállam felé, amit cáfolt a fideszes képviselő, sőt arra figyelmeztetett, a valósággal össze kellene vetni az állításokat. Hidvéghi szerint a média sokszínű és szabad Magyarországon, nincs túlsúlyban az állami támogatással kistafírozott jobboldali sajtó. Mire a műsorvezető visszakérdezett, akkor miért egyetlen független újság van, a Népszava, míg az összes vidéki lap meg a kormánykézben. Ezután kitért a Klubrádióra is, miszerint mindössze egyetlen független talk rádió létezik, amelynek hallgatóságát Budapestre korlátozták. „Ezt hívja ön kiegyensúlyozott médiapiacnak?”– kérdezte a riporter, mire Hidvéghi azt mondta, az online portálok és online rádiók egyértelműen bizonyítják a média kiegyensúlyozottságát.

A korrupcióra és az OLAF által feltárt ügyekre vonatkozóan Hidvéghi arról beszélt,, nincs még egy olyan ország Európában, ahol az OLAF javaslatára annyi vizsgálatot indított volna az ügyészség, mint Magyarország. És visszautasította, hogy hazánkban lenne a legtöbb korrupciós ügy, szerinte minden tagországban nagyon sok van.

A Deutsche Welle még egy magyar témával foglalkozott a hétvégén, mégpedig azzal, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) felfüggesztette a DK állami párttámogatását. A cikk, ismertetve az ügy hátterét is, a párt szóvivőjének mondatait emelte ki miszerint az ÁSZ elnöke egyrészt nem független, Orbán utasításait teljesíti, az ellenőrző szerv munkája politikailag motivált, de ezzel együtt sem fogják tudni elhallgattatni az ellenzéki pártot.

Mellékes, hogy rombolja a demokráciát

A liberális amerikai hír- és véleményportál, a VOX rendkívül alapos elemzést adott közre arról, vajon miért tartja Orbánt az amerikai jobboldal meghatározó politikusnak, aki a konzervatívoknak, úgy tűnik, azzal együtt is tetszik, hogy szétforgácsolta a demokráciát. A jobboldali, illetve konzervatív National Review, az American Conservative és a New York Post rendszeresen dicséri Orbánt, és sokoldalú, tehetséges politikusként állítja be. A cikk felsorolja Orbán nagy rajongóit és népszerűsítő elemzőit, Patrick Deneent, Jordan Petersont és Chris DeMuthot, utóbbi februárban – többek között a Danube Institute támogatását élvezve – Rómában vezetett egyórás pódiumbeszélgetést Orbán Viktorral. A cikk ugyanakkor megjegyzi, hogy a Danube Institute a magyar kormánytól kap támogatást, amit vezetője, John O’Sullivan be is ismert.

Donald Trump és Orbán Viktor találkozója Washingtonban
 
 Orbán Viktor miniszterelnök, Donald Trump amerikai elnök vendége találkozójukon beír a vendégkönyvbe a washingtoni Fehér Ház Roosevelt-termében 2019. május 13-án. MTI/Koszticsák Szilárd
 
 

Az amerikai konzervatív véleményformálókat Orbán keresztény Európa megvédését hirdető illiberális demokrácia propagandája ragadta meg leginkább, s azt mellékesnek tartják, hogy közben lerombolta a demokratikus intézményeket. Donald Trump amerikai elnök számára ezért is modellértékű, mert az amerikai republikánusokat egyre kevésbé érdekli a demokrácia – így a cikk súlyos állítása.

Felfedezte Kőrösi Csomát

Kőrösi Csoma Sándort sírját fedezte fel magának az Atlas Obscura amerikai utazási folyóirat, s most az ő kalauzolásukban látogathatunk el Indiába, Dardzsiling (Darjeeling) történelmi temetőjébe, ami egy, szintén történelminek nevezett teakertre néz, a távolban pedig a Himalája ormai derengenek fel. A lap bemutatja az erdélyi származású kutató és nyelvész életútját a cikk kiemeli, hogy Kőrösi Csoma nevéhez köthető az első tibeti-angol szótár is. Megállapítja, hogy a magyarok őseit felkutatni Ázsiába indult tudós tévúton járt, amikor az ujguroknál kereste őseinket. Mindenesetre útközben megtanult 13 ősi és akkori (1840-es évekbeli) modern nyelvet is.

Dardzsiling híres nyughelyéről megtudhatjuk, hogy ott mintegy száz hírességet temettek el, de összeségében elhanyagolt állapotban van. A magyar kormány küldöttsége azonban évente meglátogatja Kőrösi Csoma sírját. A magyar kutató nyughelyét a Sírkertek Brit Társasága, valamint az India Archeológia Kutató Csoportja gondozza, akárcsak a brit gyarmati korban kiépített Dardzsiling alapítójának a sírhelyét.

Reggeli gyors/Külföldi lapszemle
2020. május 25., hétfő 07.00
riporter: Csernyánszky Judit