„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

„Mindannyian gyümölcsök vagyunk” - Hangosfilm

17/01/2021 13:43

| Szerző: Timár Ágnes

A Hegedűs a háztetőntől egészen a Bazi nagy görög lagziig megvizsgáltunk több filmet, amelyek hol drámaian, hol komikusan ábrázolják a különböző világok találkozását.

2021. január 16. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2021. január 16., szombat 13:30)
29:22
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Paár Ádám, történész-politológus elmondta, a zárt társadalmi csoportok bemutatása mindig kedvelt témája volt a filmkészítőknek. A leggyakrabban azzal a módszerrel érik el a kívánt hatást, hogy főhősünket – aki általában a néző „alteregója”, de legalábbis szeme és füle – egy számára új, ismeretlen közegbe csöppentik, ahol olyan kihívásokra kell reagálnia, amelyek többségével korábban nem is találkozott.

Ugyanarra a témára rögtön két példával is szolgált vendégünk. Az Idegen közöttünk című alkotásban drámai hangon, míg a Jákob rabbi kalandjai című klasszikusban komikus éllel mutatják be egy kívülálló bekerülését egy haszid közösségbe. És bár a műfajok, illetve a cselekmény eltérőek, a figurák sokszor hasonló nehézségekbe ütköznek.

Szintén a zsidó közösségek zárt világába enged bepillantást A rabbi lánya és A bátyám cipőjében című filmek. Ezek pedig a romantikus vonalat erősítik.

Paár Ádám hozzátette, jellemző, hogy ezek a csoportok elsősorban vallási alapon szerveződnek, ezért is tarthatják magukat távol a kíváncsi szemektől, illetve a felekezethez nem tartozóktól. Így nem csak a zsidó vallási csoportosulások, de ugyanúgy az amis vagy éppen a mormon közösségekről is több film készült. Előbbiről például a Szegény embert az Amish húzza című, amely nem csak a hagyományokat, hanem már az adott vallás reformtörekvéseit is bemutatja.

A fő konfliktust is sokszor épp a hagyomány és a modernizáció nyújtotta lehetőségek közötti választás okozza. Ahogyan a Hegedűs a háztetőn című musicalben vagy éppen A kis szemtanú című krimiben láthatjuk.

A politológus arra is kitért, hogy sok film persze csak az adott közösség működésének jellegzetességeire fókuszál, úgy mint a Bazi nagy görög lagzi, illetve a Holdkórosok, amely alkotások – szemben a korábban említettekkel – nem vallási, hanem etnikai alapon szerveződnek.

Jobbára persze a filmek végkicsengése ugyanaz: mind emberek vagyunk. Ahogy a Bazi nagy görög lagziban is megfogalmazták: bár a vezetéknevük eltérő, görögül narancsnak, illetve almának lehet fordítani, de végeredményben mindketten gyümölcsök.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/Vajda János.

Hangosfilm
2021.01.16.
Műsorvezető: Timár Ágnes