„Klubrádió
Reggeli gyors

Milliárdos kárt okozhatott a Fidesz a Várban

14/05/2020 13:20

| Szerző: Klubrádió

Az előző polgármesternek fontosabb volt a kormány iránti hűség, mint a kerület érdeke, csak egyetlen akcióval félmilliárd forintot vesztettek. És még sok ügyet vizsgál az új vezetés.

2020. május 14. Reggeli gyors - részlet 20.05.14. V. Naszályi Márta
09:17
00:00

Feljelentést tesz az I. kerületi önkormányzat 500 millió forintos, nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt. A volt fideszes polgármester, Nagy Gábor Tamás ugyanis lekötött az állami tulajdonú Széchenyi Bankban ennyi pénzt, és amikor látszott már, hogy a bank bedől, más önkormányzatok ki is vették a pénzüket, ő bent hagyta. Tudatosan. Így magyarázta Varga Mihálynak írt levelében: “Ha feltörnénk a lekötésünket és visszautaltatnánk a lekötött összeget, olyan lavinát indíthatunk el, amely esetleg pánikhelyzetet teremt. Megrendülhet a bizalom egy állami tulajdonúként ismert bankkal szemben, és ennek következményeit nem vállalhattuk fel.” A lojalitás tehát fontosabb volt, mint a kerület érdeke. A lekötés folyamata is érdekes, bár szabályos, ugyanis felemelték azt az összeghatárt, ami alatt a polgármester egyedül dönthet, majd hogy a határ alatt maradjon, két részletben tette be a pénzt a bankba.

Közösen lép fel a fővárosi ellenzék a túlóratörvény el
 
V. Naszályi Márta MTI/Balogh Zoltán
 

A feljelentés hírérre a Fidesz természetesen támadni kezdte az új polgármestert, egyebek között azzal, hogy magához vont bizonyos jogokat, például a pénz fölötti rendelkezésben is. V. Naszályi Márta a Reggeli gyorsban ezt hazugságnak nevezte. Összehasonlította a Fidesz idején érvényben lévő szabályozást a mostanival, ezekből kiolvasható, hogy a bizottságoknak ma sokkal nagyobb szerepük van, mint volt az előző ciklusokban.

A kerület új vezetői szisztematikusan vizsgálják át a Fidesz gyanús ügyeit. V. Naszályi Márta szerint a felelőtlen gazdálkodás szinte minden területet tetten érhető. Parkolás, lakásgazdálkodás, közterületek használata, beruházás. Mindenütt ott vannak a hatalommal való visszaélés jelei is. Ezek egyenként néhány tízmilliós tételek, de összességében milliárdos kárt okozhattak az I. kerületnek a fideszes vezetők. A polgármester azt ígéri, ha egy-egy ügynek a végére jutnak, azt nyilvánosságra is fogják hozni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Soós Lajos.

Reggeli gyors
2020.05.14. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes