„Klubrádió
Reggeli gyors

Miért rendelt Orbán kínai vakcinát, hisz ára a duplája az elfogadottnak

1/03/2021 08:00

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Beoltatta magát a Orbán Viktor a kínai Sinopharm vakcinával. A Facebookon is kiposztolta, hogy ezzel is felpörgesse az oltási kampányt – írja a Washington Post. A cikk megemlíti, hogy az Unióból nem érkezik elég gyorsan vakcina, valamint azt is, hogy a miniszterelnök a kínaiban bízik leginkább. A világgazdasági válság ellenére soha nem voltak ilyen jók a két ország, Kína és Magyarország közti kereskedelmi mutatók. A CGNT a Budapesten akkreditált kínai nagykövetet idézte. Az IPI csatlakozott az Európai Bizottságnak címzett levélhez a magyar média torzulása miatt.

2021. március 01. Reggeli gyors / részlet, Csernyánszky Judit lapszemléje (21.03.01.)
06:05
00:00

A Washington Post is lehozta a Reuters tudósítását Orbán Viktor Facebook-bejegyzéséről, amelyben tudatta, hogy beoltatta magát a Sinopharm kínai vakcinával, hogy felpörgesse az oltási kampányt. A cikk hangsúlyozza, hogy Orbán Viktor kommentjével kiegészítve: az Unióból a tervezettnél lassabban érkeznek a megrendelt oltóanyagok, s ha most nem lennének az országban orosz és kínai oltóanyagok, nagy bajban lennénk. Korábban Orbán azt nyilatkozta, ő a kínaiban bízik a legjobban.

Von der Leyen lemondását követelik

A brit Daily Express vasárnapi kiadványában össztűz alá vette Charlie Weimers Ursula von der Leyen bizottsági elnököt. A svéd képviselő még a lemondását is követelte. Egyrészt azért, mert a vakcina-kampányban szerinte az Európai Bizottság elnöke adminisztrációs katasztrófát idézett elő, s emiatt került sor arra, hogy egyes nemzetek, mint például Németország és Magyarország megbontották az uniós egységet, az uniós szolidaritást, mivelhogy saját menedzselésben szerzik be a Covid-elleni oltóanyagokat. Saját nemzeti érdekeiket előtérbe helyezve fittyet hánytak az uniós, egységes közbeszerzésnek – vélte Weimers. Németország először 30 millió Pfizert rendelt, nemrégiben pedig 50 millió Modernát. Magyarország pedig olyan vakcinát, amit nem engedélyezett egyelőre se az Unió gyógyszerügyi hatósága, se a WHO.

Fehérorosz elnökválasztás - V4-egyeztetés a rendkívüli EU
 Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher / MTI Fotó
 

Hatezer diákkal számolnak

A Budapesten akkreditált kínai nagykövet, Qi Dayu a magyar-kínai kapcsolatokról nyilatkozott szuperlativusokban az angol nyelvű kínai CGNT csatornáján. A világgazdasági válság ellenére soha nem voltak ilyen jók a két ország közti kereskedelmi mutatók, ami az „Egy övezet, egy út” – Kína európai terjeszkedését hirdető magyar nyitással vette kezdetét. 5,5 milliárd dollárt is meghaladta a magyarországi kínai befektetés értéke. A kulturális kapcsolatok is bővülnek, aminek egyik leglátványosabb eleme lesz a Shanghai's Fudan University 2024-ben induló, 6000 diákkal számoló képzése, amely a nagykövet szerint a magyar egyetemisták számára versenyképes nemzetközi ismereteket fog nyújtani, s remélhetőleg a kínai felsőfokú oktatás regionális központja épül ki Budapesten. Az erről szóló cikk összegzi, hogy kétoldalú kapcsolatoknak nagy lendületet a Sinopharm vakcina vásárlása adott, amelyből márciusban és áprilisban több mint 1 millió érkezik, májusban pedig további 3,5 millió. A magyar egészségügyi szakemberek biztonságosnak és hatékonynak ítélték meg Sinopharmát, a magyar illetékes minisztérium szerint megfelel a magyar normáknak – fogalmazott a nagykövet, aki azt is elmondta, hogy Magyarország május végére így lesz képes beoltani 6-8 millió embert. Eddig 27 országba szállítottak nagyobb mennyiséget a Covaxszal kötött megállapodás keretében – mondta.

Híresztelések alapján

Még a Radio Fiji, Fidzsi-szigeteki rádióban is téma Orbán és a kínai vakcina. Egy 90 éves magyar bácsi kálváriáját meséli el, aki nem volt hajlandó elfogadni a kínai vakcinát, s azzal fenyegették meg, hogy akkor a sor végére kerül. Hogy mennyire igaz a hír, nem tudhatjuk, mindenesetre a cikk számos, a közösségi hálón megjelenő információra is hivatkozik összehasonlításképpen. Figyelmeztet arra is, hogy 60 év felettieken nincs visszaigazolt teszteredmény. Gulyás Gergelyt is idézik, aki szerint a kínai szer ára másodlagos a Covid miatti gazdasági károkhoz képest. Hisz egy kínai vakcina kétszer annyiba – 10 ezer Forintba kerül, mint a BioNTech terméke. A cikk szerzőjeként a News Desk – a hírszerkesztőség van feltüntetve. Ugyanezt a cikket a német NTV-n is megtaláltam.

A Népszava következő?

A Süddeutsche Zeitung pedig arról értesít, hogy végérvényesé vált a döntés, amitől eddig csak tartottak – legfőképp a független médiumoknál dolgozó újságírók – a magyar posta júliustól nem terjeszti többé a napilapokat. Ami elsősorban a Népszavát és olvasóit sújtja.

Önként távozhat Néppártból a Fidesz

A Der Spiegelben arról olvashatunk, ami az elkövetkező napokban ismét forró téma lesz: Orbán Viktor megfenyegette az Európai Néppártot, ha utóbbi megváltoztatja az eljárási szabályzatát, akkor a Fidesz kilép a konzervatív pártcsalád kötelékéből – írta meg a magyar kormányfő levélben Manfréd Weber frakcióvezetőnek. A szerdán szavazásra kerülő új eljárási szabályozás szerint csoportosan fel lehet függeszteni a párttagságot és csoportosan egy egész pártot is ki lehet majd zárni. S mindehhez a szavazatok 50 százalékánál egyel több lesz szükséges. Amennyiben megszavazzák az új eljárásrendet, heteken belül az utcán találja magát a Fidesz, feltéve, hogy előtte nem távozik önként az Európai Néppártból.

 A Klubrádió miatt fordulnak ismét a bizottsághoz

A Nemzetközi Sajtó Intézet, az IPI is csatlakozott aláírásával ahhoz a levélhez, amit 16-an küldtek meg az Európai Bizottság egyik alelnökének, Margrethe Vestagernek. Ebben azt írják, hogy nem először fordulnak a bizottsághoz a magyar médiát ért támadások okán, azaz a hirdetési piac eltorzítása, a médiaverseny- és a médiapluralizmus felszámolása miatt. Most pedig leginkább a Klubrádió miatt fordulnak ismét a bizottsághoz, hogy azonnal kezdjék meg a tarthatatlan médiahelyzet kivizsgálását, mert uniós törvényeket sért a magyar kormány legutóbbi, a Klubrádiót ért döntésével is. A magyar médiapolitikát átveszi Lengyelország, s majd jön utána a többi ország, ezért az uniós közösség demokráciáját féltve az Európai Bizottság intézkedése sürgős és elodázhatatlan – zárta levelét a 16 aláíró.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
21.03.01. 6:00
Riporter: Csernyánszky Judit