„Klubrádió
Esti gyors

Miért nincs értelme 2019-ben Szabad Európa Rádiót indítani?

10/09/2019 18:01

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

Azt a pénzt, amit ebbe a kedves nosztalgiarádióba fektetnének, talán tegyék bele egy alapba és osszák szét a jelenleg is működő és küzdő független szerkesztőségek között, hogy legyen még néhány hely, ahol merik azt mondani: a Föld nem lapos. Kárpáti Iván jegyzete.

2019. szeptember 10. Esti gyors-részlet/Kárpáti Iván jegyzete (19.09.10.)
02:57
00:00

Még 2010 után is rögtön előkerült Németh Miklós neve, amikor miniszterelnök-jelölt castingot tartott éppen az ellenzék. Természetesen nem elsősorban politikusok, hanem nosztalgikus választók részéről. Itt nálunk is, rendszeresen bedobták a rendszerváltás kétségtelenül meghatározó alakjának nevét Bolgár György műsorában, azokban az időkben.

Valami technokrata megváltót láttak benne biztosan sokan, mint Bokros Lajosban. Számomra megmagyarázhatatlanul. Nem értettem, hogy miképpen lehet belelátni egy több évtizeddel korábbi vegyes megítélésű teljesítményébe azt, hogy az az adott kor trendje szerint is működik.

Na, pontosan ezt érzem most a Szabad Európa Rádió állítólagos beindításának híre körüli felbuzdulásban. Olvasom, hogy a rádió küldetésének tekinti, hogy független híreket vigyen el olyan helyekre, ahol a sajtó nem vagy nem teljesen szabad. Remek. A NER által szorongatott, még megmaradt kormánykritikus sajtó heti szinten szállít olyan híreket, amelyekbe nem csak Nyugat-Európában, de a környező országokban is belebukna a kormány. Ha valaki tájékozódni akar, akkor bármikor olvashat az interneten ilyen anyagokat.

Hogy Mari néni nem olvas ilyet, mert nincs nála net? Oké, akkor nézzen bele a mindenhol elérhető RTL Híradó utolsó 15 percébe, vagy vegyen újságot. Meg persze leginkább mindenki hallgasson Klubrádiót, ahol lehet, ha szabad ennyi önfényezést.

Ezzel a gondolatmenettel nem azt akartam levezetni, hogy Magyarországon virágzik a plurális média, mert az a kormánypárti beszélő fejek hazugsága. Nem, nem virágzik, küzd a megmaradásért, nem éppen piaci körülmények között. Ám közben termel becsülettel.

És itt jutunk el oda, hogy miért nincs értelme 2019-ben Szabad Európa Rádiót indítani. Jelenleg ugyanis egy lenne a már említett források sorában, amit ugyanúgy nem fog meghallgatni az, aki nem akar tudomást venni arról, ami őt körülveszi. Az igazi probléma ez. Nem csak nálunk, az egész világon.

Sarkítva úgy néz ki a dolog, hogy hiába mondja azt egy mértékadó szerkesztőség, hogy a Föld egy bolygó, ami kering a Nap körül, ma már rengetegen vannak, akik csak olyan oldalakat böngésznek, amik abban erősítik meg őket, hogy a Föld lapos és négy teknősbéka tartja a hátán. Nekik lehet ezer, ezt cáfoló műsort készíteni, hasztalan próbálkozás, mert azt biztos a Soros, meg a szabadkőművesek, meg az alakváltó gyíkemberek pénzelik.

Tehát azt a pénzt, amit ebbe a kedves nosztalgiarádióba fektetnének, talán tegyék bele egy alapba és osszák szét a jelenleg is működő és küzdő független szerkesztőségek között, hogy legyen még néhány hely, ahol merik azt mondani: a Föld nem lapos.

Kárpáti Iván jegyzete a 2019. szeptember 10-i Esti gyorsban hangzott el.