„Klubrádió
Hetes Stúdió

Miért néz mindenkit hülyének Palkovics „Ékszerdoboz” László? – Gergely Zsófia jegyzete

24/04/2021 13:33

| Szerző: Gergely Zsófia/Klubrádió

Hogy jön Palkovics lakásügye a kínai egyetemhez? „Egyrészt mert ugyanaz a torokszorítóan dühítő érzés, hogy már megint hiába ordítanak a tények, akkor is hülyének néznek. A kínai hitel, a horribilis összeg beleölése, az újabb aggasztó keleti törleszkedés – semmi nem az, aminek látszik. Ahogy megmondja, miért muszáj olcsón a várban lakni, ugyanúgy nyeljük le, hogy – idézem – a Fudan egy „ékszerdoboz” lesz Budapestnek. Ezt találta mondani az új jusztis-beruházásra, akinek pedig ez nem tetszik, az Palkovics szerint csak információhiányban szenved.” Gergely Zsófia jegyzete.

2021. április 24. Hetes Stúdió / részlet, Gergely Zsófia jegyzete (21.04.24.)
03:06
00:00

A héten folyamatosan szembejött Palkovics László.

Persze nem igaziból, a tudományos intézmények bedarálására szakosodott innovációs miniszter a járvány miatti kényszerű szobafogságból a világra nyitott virtuális ablakban bukkant fel újra meg újra. Hiszen mióta robbant a hír, hogy a kormány Budapestre hozza a kínai Fudan egyetemet, Palkovics örökös, így ezért a projektért is felelős kormánybiztosként magyarázza, miért is lesz ez nekünk elképesztően jó, interjút ad, kommentál, cáfol, tagad és minősít. Igen, minősít is, utoljára „marhaságot beszélő”, információhiányban szenvedő kvázi hülyének azt, aki a Fudant összefüggésbe meri hozni a Kínai Kommunista Párttal. Olyan csip-csup apróság, hogy ezt maga az egyetem deklaráltan vállalja, nem zavarja.

Akaratlanul is eszembe juttatta, amikor tavaly cikket írtam Palkovics budavári lakásáról, miután kikértem az ingatlanszerzés addig ismeretlen anyagait az önkormányzattól. Ezekből kiderült, saját magának is milyen ügyesen is bizniszelte le, hogy ő is a Halászbástyával átellenben lévő kisboltba szaladhasson le kifliért. Már ha szereti a kiflit, de a lényeg, hogy ő is a belterjes NER-lakóparkká avanzsált budai Várban akart lakni, hogy Bayer Zsolttal játszhasson Barátok közt-öt.

Addig csak az olyan alapadatokat tudtuk, hogy alig havi 40 ezres lakbérért lakik a műemlék lakásban, ő pedig a tőle megszokott pókerarccal magyarázta, hogy nyilván csak az anyósáék miatt kellett a várbeli kégli.

A közérdekű adatkérésnek hála a teljes aktából azért rendesen kikerekedett a sztori. Például kiderült, hogy egy győri panellakás bérletéért cserélte el a nívós várbeli lakás örökbérletét. Ráadásul mindezt az egyik neki alárendelt tanársegéden keresztül boltolta le, aki biztos nehezen mondott igent a főnöknek.

És hogy miért hozom ezt fel, hogyan jön Palkovics lakásügye a kínai egyetemhez?

Egyrészt mert ugyanaz a torokszorítóan dühítő érzés, hogy már megint hiába ordítanak a tények, akkor is hülyének néznek. A kínai hitel, a horribilis összeg beleölése, az újabb aggasztó keleti törleszkedés – semmi nem az, aminek látszik. Ahogy megmondja, miért muszáj olcsón a várban lakni, ugyanúgy nyeljük le, hogy – idézem – a Fudan egy „ékszerdoboz” lesz Budapestnek. Ezt találta mondani az új jusztis-beruházásra, akinek pedig ez nem tetszik, az Palkovics szerint csak információhiányban szenved.

Rendben, akkor lenne egy javaslatom, miniszter úr: csináljuk nagyban is azt, amit a várbeli lakása ügyében. Kérem, adják át az egész aktát az asztalra, legyen nyilvános már menet közben az utolsó részlet is a kínai egyetem ügyében. Akkor Budapest, sőt, a kínai hitelt nyögő minden érintett, adót fizető állampolgár el tudja dönteni, akar-e kínai ékszerdobozt a fővárosba.

Ha ezt is átveri a buldózernek titulált kormánytag, az lesz a szép „mesterhármas”: a CEU és az MTA után a Fudan „elintézése”. Csak ezt a mesterhármast egy olyan meccsen viszik be, amit a magyar tudomány ellen játszanak.

Gergely Zsófia jegyzete a Hetes Stúdió 2021. április 24-i adásában hangzott el. Címlapi kép: MTI/Balogh Zoltán