„Klubrádió
Reggeli gyors

Miért legyen az orvos adóbehajtó?

2/07/2020 15:36

| Szerző: Klubrádió

A potyautasokat ki kell szűrni, a járulékokat be kell fizettetni, ezzel egyetértenek a szakszervezetek is, de ezt végezze el a NAV, ne testálják az orvosokra.

2020. július 02. Reggeli gyors - részlet 20.07.02. Kordás László
07:55
00:00

Életbe lépett 1-jén az új társadalombiztosítási törvény, amely szerint nem jár egészségügyi ellátás azoknak, akik 6 hónapnál hosszabb ideig nem fizetnek tb-járulékot. (Korábban volt egy szigorúbb javaslat is, 3 hónappal.) A sürgősségi ellátást persze mindenkinek meg kell kapnia, arra nem vonatkozik a szabály. A kormány a törvényt azzal indokolta, hogy ki kell szűrni a rendszerből a „potyautasokat”.

Gyógyszerfogyasztás
 

Korábbi adatok szerint 300 ezren fizetik maguk után a járulékot, 400 ezer olyan állandó lakcímmel rendelkező ember van, aki még soha nem vett igénybe egészségügyi szolgáltatást, és körülbelül 50 ezer itt élőnek nincs állandó lakcíme. Az utóbbi hónapokban mintegy 200 ezren veszítették el a munkahelyüket, 3 hónapig még biztosítottak az álláskeresés alatt, aztán már nem. Pontos számokat tehát nem lehet tudni, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint körülbelül félmillióan lehetnek érintettek, nem tudják, hogy nekik kellene fizetni, elfelejtik, vagy nincs havi 7710 forintjuk erre, mert nincs jövedelmük.

A szakszervezetek egyetértenek a céllal, vagyis azzal, hogy a potyautasokat ki kell szűrni, a járulékokat be kell hajtani, csakhogy szerintük erre való az adóhivatal. Kordás László elnök arról beszélt, hogy felesleges konfliktust generál beteg és orvos között, ha a rendelőben derül ki, hogy nincs valakinek érvényes biztosítása. Az orvosnak kell közölnie a tényt és neki kell dönteni, hogy mit csináljon. Elvileg nem láthatja el a hozzá fordulót. Régebben legalább az a lehetőség megvolt, hogy az ember megkaphatta az ellátást és utólag fizethette be az elmaradt összeget, mostantól ez sincs.

Amikor a terv először szóba került tiltakozott a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Szakszervezeti Szövetség is. A köztársasági elnökhöz fordultak, de Áder Jánostól mindössze egy kioktató stílusú választ kaptak, semmi sem történt. Kordás László szerint most a kompromisszumnak még a látszatára sem törekszik a hatalom, de minden bizonnyal eljön az idő, amikor a törvényen változtatni lehet.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Krizsán Csaba.

Reggeli gyors
2020.07.02.
Műsorvezető: Lampé Ágnes