„Klubrádió
Esti gyors

Miért is van, ha nem használhatjuk? - A leállósáv

17/07/2019 10:51

| Szerző: Klubrádió

Egy nyári hétvégén mindig iszonyúan zsúfolt az M7-es autópálya, mellesleg nem csak az. Veszélyes ötlete támadt valakinek.

2019. július 16. Esti gyors - részlet 19.05.16. Pető Attila
05:45
00:00

A kormánypárti sajtó megszellőztette azt az elképzelést, hogy amikor már nagyon zsúfolt az M7-es autópálya, mondjuk egy nyári hétvégén, akkor megnyitnák a leállósávot is a forgalom előtt. Normális esetben egy sáv áteresztő képessége az autópályán 1200 jármű óránként. 1700-nál már bedugul. Ezzel szemben csúcsidőben 4000 kocsi is felhajt a pályára, vagyis valamit tenni kellene.

A leállósáv ideiglenes megnyitása is szóba került, mint szükségmegoldás. Hollandiában például működik valami hasonló. Pető Attila közlekedési szakértő ezt nagyon veszélyesnek tartja. A leállósávnak több funkciója van. Az egyik, hogy vészhelyzetben, műszaki hiba esetén félre lehessen állni. A másik, hogy egy baleset helyszínét azon közelíthessék meg minél gyorsabban a mentők, tűzoltók, rendőrök. A harmadik, hogy ha sérült autók zárnak el egy, vagy több sávot az úttesten, akkor a forgalmat a leállósávra lehet terelni, hogy a balesetben nem érintettek tovább tudjanak haladni. A negyedik, hogy szintén egy baleseti helyzetben oda még lehet menekülni, elkerülendő az ütközést, ráfutást. Ha a leállósávon engednék a folyamatos közlekedést, egyik funkciójának sem tudna megfelelni.

Egyre több helyen jelzik, hogy a mentőknek, tűzoltóknak, egyéb, megkülönböztető jelzéseket használó járműveknek a haladását úgy is elő kell segíteni, hogy a belső sávban lévő balra, a külsőben haladó jobbra húzódik. Valóban, arra is van szabály, akárhány sávos is az út, akár 5-5 sávos is lehet, a belsőből balra, az összes többiből jobbra kell húzódni.

S amíg nem tisztázódik, hogy valaha megnyitják-e majd a leállósávot, ne haladjanak azon, mert az egyik legkomolyabban büntetett cselekmény ez, büntetési tétele százezer forint.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI: Lakatos Péter.

Esti gyors
2019.07.16. 18:00
Műsorvezető: Kárpáti Iván