„Klubrádió
Reggeli gyors

Miért éppen Bergamo?

29/03/2020 19:40

| Szerző: M. Dénes Tamás/Klubrádió

Elmarad az olimpia. Hogyan vált az Atalanta – Valencia mérkőzés a járvány egyik gócpontjává? Fehéroroszországban a helyzet változatlan. Adakozó sportolók. Virtuális F-1 futam Bahreinban. Zenés sporthírek M. Dénes Tamással.

2020. március 27. Zenés sporthírek M. Dénes Tamással (2020.03.27.)
06:32
00:00
Az Infinty Olimpia című felvételét hallják, Török László közvetítését, mert kedden ugye az utolsó nagy nyári sporteseményt, az olimpiát is lemondták a koronavírus-járvány miatt – és ezzel gyakorlatilag megmentettek a világot egy újabb nagy gócpont kialakulásától. Azért nem azt mondom, hogy a NOB mentette meg a világot ettől, mert igazából már az ő döntésük előtt jó néhány nappal jelezte Kanada és Ausztrália is, sőt az Egyesült Államok is, hogy nem fog részt venni a tokiói játékokon. Mert azért 11000 sportoló Tokióban nem kis veszélyt hordozott volna július végén, erre a rendezők is rájöttek. Más kérdés, hogy későn, és nem kicsit későn. Addig ugyanis megtartották például Londonban az ökölvívó-verseny selejtezőjét, az első napokat még nézők előtt. Ebből egyelőre csak a török és a horvát szövetség jelezte, hogy egyaránt 3 tagjuk azóta koronavírusos - ennek még csak 12 napja. 3 sportoló és 3 edző. Az volt a felelőtlen döntések netovábbja.

Hogy mekkora veszélyt rejt egy sportesemény, azt a február 19-i olaszországi Atalanta – Valencia labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntő odavágó mérkőzés, tehát egy olasz és egy spanyol klub találkozója mutatta meg. Soha még ennyi ember nem volt kíváncsi az Atalanta mérkőzésére: 45792-en mentek Milánóba a San Siro stadionba, hogy megtekintsék a meccset, és ami sokkal nagyobb baj, közöttük volt mintegy 2000 spanyol vendégszurkoló. És így lett az olasz és a spanyol járvány központja Bergamo és Valencia.

A robbanást előidéző eseményként tartják számon a meccset, melyen nemcsak a bergamoi és a milánói vírushordozók találkoztak a nem vírushordozókkal, hanem a spanyolokkal is. Sőt a városban együtt énekeltek,  és ölelgették is egymást, volt aki a sörét is odaadta az ellenfél szurkolójának barátságból. Az se véletlen, hogy a járvány pont két héttel ezután a meccs után indult be igazán Bergamoban. Spanyolországban aztán a Valencia jelentette, hogy a csapat 35 százaléka koronavírusos. Számos sportújságíró is hasonlóról számolt be a milánói út után. Összesen csak a kelet-spanyol városban, Valenciában 2616 koronavírusost tartanak számon. Egyébként a meccset azért vitték Milánóba Bergamóból, mert a bergamói Gewiss stadionba csupán 21000-en fértek volna be. Nem volt jó döntés, főleg mert ekkor már voltak koronavírusgyanús esetek mind Olaszországban, mind Spanyolországban, nem is beszélve arról, hogy mi volt Kínában.

Apropó Kína, ott úgy tűnik, vége van a járványnak, bár a beutazó külföldiek miatt újra megjelent a vírus. Kína most megtiltotta a beutazást a külföldi polgároknak az országba. Állítólag májusban kezdődhet újra a futballbajnokság is Kínában. Bár alighanem, most meg ott is kivárnak. Mi pedig várhatunk arra, hogy a világ újra szabad legyen odakint; és az olimpiára. 2021-ben, mert bár korrupt felelőtlen emberek számos részét értéktelenítették, azért mégiscsak az olimpia a sport és a sportolók legnagyobb ünnepe.

Maradva a koronavírusnál és a sportnál, Fehéroroszországban továbbra is megy a focibajnokság, mostanság már ők az egyetlen európai nemzet, ahol még zajlik a liga - ráadásul nézők előtt -, merthogy a fehérorosz elnök szerint ez a koronavírus csak egy pszichózis, nem is olyan szörnyű, mint ahogyan azt mondják. Így hát Fehéroroszországban minden úgy megy tovább, mintha a világ többi részén még a normalitás uralkodna. A vendéglők tömve vannak, a focisták futballoznak, a nézők szurkolnak. Mindenki teszi a dolgát tehát – ahogy egy jó diktatúrában illik.

Nagyon szépnek tartom, ahogy egyre-másra ajánlják fel a fizetésüket a koronavírus elleni harcra a német és az osztrák klubok játékosai, vezetői. Magyarországon még kevés ilyen segítségről hallottam az NB1-es klubok részéről, de Babos Tímea például felajánlott másfél millió forintot a soproni Erzsébet kórháznak. És ez mindenképpen követendő példa.

És hogy valami sporteseményt is mondjak: az elektronikus sportok világában, lezajlott az első Formula-1 futam Bahreinban. A győztes a Renault tesztpilótája lett, a kínai Guanyu Zhou, a McLaren-es belga Stoffel Vandoorne előtt. Az egészet úgy kell elképzelni, hogy virtuálisan egy bahreini sivatagban mennek a járgányok; a valóságban pedig otthon, vagy egy csapatszimulátorban ülnek a pilóták. A Red Bull-os Max Verstappen nem akart részt venni a versengésben, mert mint mondta, ő még virtuális versenyen sem szeretne az utolsók közt lenni. 

Zenés sporthírek M. Dénes Tamással - Reggeli gyors
2020. március 27. péntek 09:05