„Klubrádió
Esti gyors

Miért engedték el a Vikinget?

3/07/2019 20:53

| Szerző: Klubrádió

A rendőrség csak csöpögteti az információkat a jogi képviselőknek. A kártérítési perek nemzetközi bíróság elé is kerülhetnek.

2019. július 03. Esti gyors - részlet 19.07.03. Magyar György
05:17
00:00

Kihallgatta rendőrség a Hableány tragédiájának túlélőit. Arról, hogy mit mondtak, nem sokat lehet tudni. Magyar György ügyvéd, a magyar matróz családjának jogi képviselője azt mondja, a hatóságok csak csöpögtetik az információkat, az előzetes szakvéleményeket, jegyzőkönyveket.

Az ügyvéd hangsúlyozta, hogy hiba volt elengedni a gázoló Vikinget, mert azon olyan nyomok lehettek, amelyek segítettek volna a történtek kiderítésében. Azokat az információkat nem lehet a fekete dobozból, a radarképekről, a hírközlési forgalomból megszerezni.

Egyelőre annyit lehet valószínűsíteni, hogy a nagy szállodahajó kapitánya észre sem vette, mi történt.  A Viking elsodorta a Hableányt, feltehetően gyorsan haladt, nem adott jelzést az előzési szándékáról, egyébként a híd alatt nem is előzhetett volna.

Több szakértői csoport vizsgálja a balesetet, valamint a közlekedésbiztonsági szerv is. Az általuk elkészített szakvélemények ismeretében lehet tovább haladni.

Magyar György arról is beszélt, hogy a túlélőknek és az elhunytak hozzátartozónak is lehet, sőt lesz is kártérítési igényük. Az egész ügybe beszállnak biztosító társaságok, és nemzetközi bíróságig is elmehetnek.

Az interjút a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Lakatos Péter.

Esti gyors
2019.07.03. 18:00
Műsorvezető: Kárpáti János