„Klubrádió
Reggeli gyors

Mi ezzel a probléma? – Kovács Zoltán az Orbán-rezsim propagandistájává tett sajtóról

11/07/2019 08:38

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

A kormány külföldi szóvivője szerint semmi gond a konszolidált nemzeti médiával, az megfelel az uniós normáknak. Kovács Zoltán a BBC-nek azt mondta, a KESMA nem köteles se kormánypárti, se kormányellenes lenni. Magyarnak kell lennie. Floridába és Észak-Dakotába is eljutot a magyar demokrácia híre, ellenkező hangulatú beszámolók által. Külföldi lapszemle a Klubrádióban.

2019. július 11. Reggeli gyors-részlet/Külföldi lapszemle/Csernyánszky Judit (2019.07.11.)
04:57
00:00

 
Val Demings
 
Val Demings floridai demokrata képviselőházi tag, volt orlandói rendőrfőnök
 

A floridai amerikai képviselő, Val Demings (korábbi orlandói rendőrfőnök) budapesti látogatásának összefoglalóját adta közre a helyi floridai újság, a The Apopka Voice. A népes delegációval hazánkba érkezett demokrata politikus európai útjának magyarországi állomásáról a cikkben azt mondja, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök igyekszik fenntartani a demokrácia látszatát, de mindenki tisztában van azzal, hogy szabad sajtó és tisztességes választás nélkül nem létezik demokratikus társadalom.

A mi felelősségünk – írja a képviselő a beszámolójában –, hogy a múltunkból és a jelenből tanulva őrködjünk eddig kivívott értékeink felett, hogy elkerüljük a gyűlöletkeltést és a nacionalizmus feléledését. Az alapértékek és az emberi méltóság semmibevételét – bárhol is tapasztaljuk a világban – nem nézhetjük tétlenül – tette hozzá Demings, aki európai útján Dániát és Luxemburgot is megjárta.

A beszámolóból azt is megtudjuk, hogy Budapesten magyar kormányzati és ellenzéki vezetőkkel, valamint civil szervezetek aktivistáival találkozott, s az amerikai delegáció minden esetben felvetette az őket komolyan aggasztó problémát, így a demokrácia leépítését.

Miért meri bírálni Kínát?

Az észak-dakotai hírportál és rádió, a KFGO azon csodálkozott el tudósításában, hogy a kelet-európai régióban szokásos retorikával ellentétben, Zuzanna Caputova új szlovák elnök szóvá tette az emberi jogok, sajtószabadság, a bebörtönzések, a vallási és etnikai kisebbségek, általában a demokrácia helyzetét Kínában, amikor Pozsonyban fogadta Vang Jit, az ázsiai ország külügyminiszterét.

A magyarázat erre egyszerű: a civil aktivistaként ismertté lett és megválasztott államfő korábban ilyen kérdésekkel foglalkozott, és még nincs diplomáciai tapasztalata – véli a cikk szerzője. A kelet-európai kormány és államfők inkább dicsérik vagy elhallgatják ezeket a kritikákat a jó üzlet, jelen esetben az új selyemút építésének reményében. A kínai külügyminiszter nemcsak Szlovákiába, hanem Magyarországra és Lengyelországba is ellátogat.

Orbánt állítja példaként Amerikának

A kansasi Garden City Telegram Orbán Viktor migrációs politikáját dicséri, ami a szerző szerint Amerika számára is példaként szolgálna.

A cikk szerzője, Cal Thomas két éve járt Budapesten, és a kormányszóvivő személyesen tájékoztatta a „Magyarország Segít” elnevezésű projekt részleteiről, amely szerinte legkevesebb 35 ezer embernek segített a hazájában maradni. Példamutató – szerinte – a Nigériának nyújtott csaknem 2 millió dolláros, vagy a több mint 1 millió dolláros segély a kongói szemklinikának, amit a Richard fivérek üzemeltetnek.

Az amerikai újságíró jogtalannak véli a kritikákat, amelyek szívtelennek tartják a magyar hozzáállást a migráció kérdéséhez, pedig hát, mondja a szerző, csak az emberkereskedelemmel foglalkozókat és „a migrációpárti civil szervezetek manipulációit” bünteti. Idézi Orbánt és a szóvivőt, miszerint a bevándorlás megakadályozásának egyszerű a receptje: semmilyen segélyt és szociális juttatást nem kapnak a menedékkérők.

A cikk arról nem ír, hogy Amerika, amely elé példaként állítja Orbánt, nem feltétlenül marad le a segélyezésben Magyarország mögött. szervezetek is. A szerző úgy tesz, mintha nem tudná, hogy például Bill Gates alapítványa és a hozzá hasonlóak mind olyan támogatásokat nyújtanak Afrikában, amelyek az európai migráció megfékezéséhez járulnak hozzá.

Magyarnak kell lennie

A BBC rádió a média helyzetéről Londonban tartott nemzetközi konferenciáról ad hírt (a 22. perctől), ahol egyrészt megállapították, hogy az elmúlt évtizedben szerte a világon a sajtószabadság felszámolásának vagyunk a szemtanúi, egyre több a meggyilkolt és bebörtönzött újságíró.

A konferencia témái közül a riport egyedül Magyarországot emeli ki, a magyar sajtó állapotát helyszíni riportban mutatja be, amelyben megszólaltatják Pető Pétert, a 24.hu főszerkesztő-helyettesét, Szél Bernadett ellenzéki parlamenti képviselőt, valamint Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációs államtitkárt.

Migrációs konferencia Budapesten
 
Kovács Zoltán,a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára érkezik a Mathias Corvinus Collegium migrációs konferenciájára a Várkert Bazárban 2019. március 22-én. MTI/Mohai Balázs
 

A riport szerint Orbán Viktor a demokrácia hívószavával a saját hatalmát betonozta be többek között a sajtószabadság elfojtásával. Kovács Zoltán szerint azonban a kormánynak semmi köze a média feletti kontrollhoz, a magyar médiaszabályozási rendszer ugyanis teljesen megfelel az európai normáknak.

Ami pedig a kormánypropagandát szolgáló KESMA-t, a négyszáz médiumot magába fojtott alapítványt illeti, azt Kovács a nemzeti média konszolidációjának minősítette. Szerinte ez nem köteles se kormánypárti, se kormányellenes lenni. Magyarnak kell lennie – mondja. Az újságíró felvetésére, hogy ez az alapítvány mindenesetre kormánypárti, Kovács úgy reagált, igen, a jelen pillanatban, de mi ezzel a probléma? – kérdezett vissza.

 
Orbán Viktor újság 2
 
miniszterelnök, kormányfő, olvas, újság, média, sajtó
 

 

Külföldi lapszemle
2019. július 11., csütörtök 07.00
riporter: Cysernyánszky Judit