„Klubrádió
Reggeli gyors

Mi a bűn? – Zenés sporthírek M. Dénes Tamással

6/08/2022 07:36

| Szerző: M. Dénes Tamás/Klubrádió

A Pet Shop Boystól hallják az It’s a sin című felvételt, mert most bűnözésről fogunk beszélni, illetve törvényszegésről; kinek ez, kinek az.

2022. augusztus 05. Reggeli gyors-részlet (2022.08.05. Zenés sporthírek M. Dénes Tamással)
04:46
00:00
Szóval itt van mindjárt Brittney Griner esete. Egy amerikai kosárlabdázóról van szó, aki több mint 7 éve Oroszországban kosárlabdázott, Jekatyerinburgban. A 31 éves amerikai centert a háború kezdete előtt február 17-én tartoztattak le a seremetyevói repülőtéren, miután hasisolajat tartalmazó, elektromos cigarettához való patronokat találtak a poggyászában. A sportoló július 7-én elismerte bűnösségét a bíróságon. Azzal védekezett, hogy sietve pakolt, ezért a kérdéses patronok véletlenül kerültek a táskájába. Azonban a bíróság nem hitt neki, szerintük szándékosan tette el a patronokat. Emiatt most 9 év börtönbüntetésre ítélte egy orosz bíróság, mely 1 millió rubel megfizetésére is kötelezte. Az ügyből már rég politikai kérdés lett. Az ítélet értéke is jelzi, hogy mennyire kívántak példát statuálni az oroszok egy amerikai sportolón. Ügyvédei azzal érveltek, hogy Griner ritkán és csak Arizonában használt orvosi marihuánát, ahol egyébként is legális. Orvos írta fel neki a sportsérüléseiből fakadó fájdalmak enyhítésére – de a bíróság nem hitt neki.

Tragikus, hogy az amerikai sportoló még a börtönben készült felvételen is a Jekatyerinburg női csapat fényképét tartja a kezében, mintha onnan várna segítséget. Joe Biden amerikai elnök elfogadhatatlannak nevezte a döntést. Biden szerint az ítélet is azt bizonyítja, ami az egész világ számára nyilvánvaló, hogy a sportolót jogtalanul tartották fogva Oroszországban. Griner egyébkent 31 éves, még jó néhány évig kosárlabdázhatott volna, ha nem lett volna rosszkor rossz helyen. A houstoni lány fogolycserével juthat vissza az Egyesült Államokba, ha egyáltalán.

Ez volt az egyik ügy, amiről beszélni akartam, a másik a hét eleji MTK–Szeged NBII-es labdarúgó mérkőzésen a Szeged-tábor által énekeltek. A szegedi szurkolók majdnem egy percen keresztül énekeltek a „zsidóbűnözés, zsidóbűnözés, igenis van zsidóbűnözés” rigmust. Ezt a dalt eredetileg a 2000-es évek elejétől a Jobbik és a Magyar Gárda, és egyéb szélsőjobboldali szerveztek rendezvényein lehetett hallani, akkor ők cigánybűnözésről énekeltek, egybemosva egy népcsoportot egy negatív tulajdonsággal; tulajdonképpen kollektív bűnösséget kikiáltva, ami miatt óriási volt a felháborodás. De úgy látszik, hogy most már Kiss-Rigó László fideszkedvenc megyéspüspök csapata, a szegedi Grosics Akadémia szurkolói is éneklik, az éppen neki tetsző kontextusban. Az ügy kapcsán a legszívbemarkolóbb, hogy a zsidóbűnözésről éneklő szegedieket egy 12 eves kislány rögzítette, aki először járt meccsen. Valószínűleg nem hitt a fülének. Az MTK egyébként feljelentést tett gyűlölködő antiszemita rigmusok miatt, biztos kap majd a Szeged egy pár százezer forintos büntetést, meg 2 zárt kapus meccset, és minden megy tovább a maga medrében. Egy olyan országban, ahol a miniszterelnök kevertfajúakról beszél, és mindennapos az uszítás különböző népcsoportok ellen, nincs mint csodálkozni.

M. Dénes Tamás zenés sporthírei a 2022. augusztus 5-i Reggeli gyorsban hangzottak el.