„Klubrádió
Reggeli gyors

Menekültügy – Nem ezt vártuk Európától

5/07/2019 11:34

| Szerző: Klubrádió

Már több, mint 18 ezer menekülő halt meg a Földközi-tengeren, csak idén eddig 584 ember. A mentőhajók személyzetét büntetnék.

 

2019. július 05. Reggeli gyors - részlet 19.07.05. Simon Ernő
07:50
00:00

Őrizetbe vették a Sea-Watch 3 hajó kapitánynőjét, mert a Földközi-tengert járva rendszeresen ment ki menekülteket. Az olasz vizsgálóbíró szabadlábra helyezte. Legújabban Hollandiában készülnek elfogadni egy olyan törvényt, mely szerint vád alá kell helyezni mindazokat az „idealistákat”, akik engedély nélkül mentenek ki migránsokat rozoga csónakjaikból.

Simon Ernő, az ENSZ Menekültügyi Hivatalának magyarországi szóvivője erre úgy reagált: nem ezt vártuk Hollandiától, nem ezt vártuk Európától. A hivatal hosszú ideje tapasztalja, hogy egyre ellenségesebb az európai hozzáállás az életmentési tevékenységhez. Az ENSZ-nek és sok más szervezetnek az az álláspontja, hogy a tengeren abszolút elsődleges a bajba jutottak segítése, az emberélet mentése, ennél semmi sem lehet fontosabb. A hajózóknak kötelességük a mentés már évezredek óta.

Ezrek, tízezrek indulnak útnak a teljes káoszba süllyedt Líbiából és más országokból a Földközi-tengeren. Otthon kínozzák őket, földalatti vermekben tartják az embereket, menekülttáborokat támadnak repülőgépekkel. Humanitárius kötelesség rajtuk segíteni.

A menekülthullám megélénkülése óta 18 ezren lelték már halálukat a tengerben, csak idén már 584-en, a Líbiából indultak közül minden nyolcadik ember. A mentést végzőket nem lehet bíróság elé állítani és megbüntetni. Simon Ernő emlékeztetett a Hableány dunai tragédiájára. Ez talán felnyitja a magyarok szemét egy kicsit.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2019.07.05. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szűcs Róbert