„Klubrádió
Reggeli gyors

Mélyütéseket visznek be a Balatonnak új nagyberuházók

11/06/2019 16:16

| Szerző: Klubrádió

Szándékosan pusztítják a Balatont építkezők, az utóbbi három-négy évben beruházási hullám sújtja a tópartot, ami látványosan megviseli az élővilágot. Súlyos károkat okoz a természetben az is, hogy a hatóság folyamatosan magasan tartja a vízszintet – mondta Zlinszky András, az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának munkatársa.

2019. június 11. Reggeli gyors-részlet/Interjú Zlinszky Andrással (2019.0611.)
09:08
00:00
A Balatonon a nyílt víz minősége továbbra is kiváló, mint ahogy az utóbbi tíz-tizenöt évben mindig. A parti zónák, illetve az ottani növényzet állapota azonban egyre rosszabb, ami a vízszint-szabályozás változásával lehet összefüggésben – mondta a Klubrádiónak Zlinszky András, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének tudományos munkatársa.

Az egy évtizeddel ezelőttihez viszonyítva a tóban lényegesen több a víz, ami csökkenti az ingadozó vízszinthez szokott nádasok területét. Ha ugyanis rendre elmaradnak az alacsonyabb vízállású időszakok, akkor a nád borította részek kisebbek lesznek, illetve a növényzet a part felé húzódik. Az egyre erősödő folyamat miatt a halak szaporodása miatt különösen fontos mélyebb vizű nádasok területe nagyon lecsökkent az elmúlt négy-öt évben.

Az sem segít, hogy a tóból kikotort iszapot jellemzően a nádasokban helyezik el, ami szintén komoly területveszteséget okoz a pert menti vízi élőhelyeken. Ez az elmúlt húsz év problémája, de van egy újabb pusztító tendencia is, az utóbbi három-négy év építkezési hulláma.

A nagy ingatlanberuházások egyrészt a nádasokkal korábban összefüggő természetes élőhelyeket, tehát a gyepeket érintik, másrészt magukat a nádasokat, amelyeket úgy tűnik – más magyarázat nem lévén –, szándékosan irtanak az építkezők – úgy is, hogy a jó állapotú területeiket tilos bolygatni, azokat a törvény védi. Ráadásul több más vízi növény élőhelyét a jogszabályok is sokkal kevésbé védik, így a gyékénnyel, sással benőtt részeket könnyebben eltüntethetik a munkagépek, miközben ökológiai szempontból ezek is a nádas részét képezik.

Ezek a beavatkozások megszakítják az összefüggő nádasok által fenntartott ökológiai hálózatot, a feldarabolódás következménye pedig az lehet, hogy adott helyen egyes állatfajok egyedszáma már nem éri el az életképes populációk fennmaradásához szükséges mértéket.

A motorcsónakok és jetskik használata sem tesz jót, nem csak a pihenni vágyó turistáknak, hanem az állatvilágnak sem. A zajjal rendszeresen szennyezett területeket ugyanis elkerülik a halak és a nagyobb testű rákok is. Minél nagyobb területen válik tehát a száguldás örömével együtt járó zaj, annál nagyobb területen szegényedik a víz alatti élet.

Reggeli gyors/Interjú Zlinszky Andrással
2019. június 11., kedd 08.35.
riporter: Dési János