„Klubrádió
Esti gyors

Mellár Tamás: Orbánnak oligarchák kellenek

13/01/2021 21:32

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Minden idők egyik legnagyobb gazdaságmentő csomagját ígérte a miniszterelnök a válság elején. Ebből az lett, hogy kitömte pénzzel az oligarcháit. Ez a hatalmának záloga.

2021. január 13. Esti gyors - 21.01.13. Mellár Tamás
06:24
00:00

A GDP 20 százalékának megfelelő összeget ígért Orbán Viktor tavaly tavasszal a gazdaság megvédésére, élénkítésére. A valóságban ebből 2-3 százalék lett. Az is érdekes módon, mert költségvetési átcsoportosításokat végeztek, beszámítottak MNB-hiteleket, tehát olyan tételeket, amelyek egyáltalán nem tartoztak volna ide.

De nem csak a nagyságrend nem stimmel, hanem a célok sem – állítja Mellár Tamás közgazdász, a KSH volt elnöke. A pénzt a jövedelmek kiegészítésre, a munkanélküliek támogatására, a családi pótlék emelésére, a frontvonalban lévő önkormányzatok megerősítésére kellett volna használni. Ugyanis az így kapott pénzt gyorsan elköltötték volna az emberek, olyan termékekre, amelyeket itthon állítanak elő. Vagyis a támogatásnak lett volna egy tovább gyűrűző hatása. Eleve nem mélyült volna el ennyire a válság.

Orbán Viktor azonban arra használta fel a pénzt, hogy a NER oligarcháit kitömje velük. Például turizmusba invesztáltak, amikor nincs vendég és egy ideig még nem is lesz.

A rugalmas kis- és középvállalkozások éppen csak léteznek. Nem tudnak majd bekapcsolódni a 4. ipari forradalomba, nem tudnak részt venni az új munkamegosztásban, ami a válság után mindenképpen bekövetkezik, kimaradnak a technikai, technológiai fejlesztésből. Az Európai Unió pedig ilyen célokra fog pénzt adni. Óriási hátránnyal indul tehát a magyar gazdaság, ha elkezdődik a felívelő ciklus a világban.

Mi ebben a jó Orbán Viktornak? Mellár Tamás válasza egyértelmű: az oligarchákat magához akarja kötni, hogy nélküle létezni se tudjanak. A személyes kötődés a vélt garancia arra, hogy hatalomban maradhasson. Ha sok sikeres kis- és középvállalkozás lenne az országban, ráadásul olyanok, amelyek külföldön is versenyképesek, az Orbán hatalmának a végét jelentené.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila.

Esti gyors
2021.01.13. 18:00
Műsorvezető: Szénási Sándor